0:00
0:00
Scéna23. 10. 20052 minuty

Výstavy

Astronaut
vobrazek_1779.jpeg
Autor: Respekt
vobrazek_1779.jpeg
vobrazek_1779.jpeg Autor: Respekt

Pražská galerie Rudolfinum připravila na letošní podzim tematický výstavní projekt s názvem Imprese. Ambicí kurátorky Simony Vladíkové bylo prostřednictvím děl osmnácti současných výtvarníků klást otázky, které se v postmoderním umění občas ztrácejí, přitom jsou odpradávna klíčové. Co je krása? Z čeho vychází síla obrazu, která dokáže v divákovi probouzet emoce? Expozice představuje výrazné a velmi různorodé individuality jako Otto Plachta, Milana Caise nebo Alenu Kotzmannovou, jednotící myšlenka ale tentokrát zůstává poněkud nejasná.

↓ INZERCE

Výstavní program Pražského hradu může leckomu připadat usedlý, jenže právě sem prověřené hodnoty zkrátka patří – zvláště pokud se jedná o prvotřídní světové umění. Výstava německého malíře

Lucase Cranacha

staršího (1472–1553) a jeho žáků, která je od minulého týdne k vidění v Obrazárně Pražského hradu, taková je. Vrcholný představitel německé reformace byl nejen mistrem štětce, ale i podnikání. Založil malířskou dílnu, jež získala široký věhlas a plnila umělecké zakázky pro církev i šlechtu. Cranach měl silný vztah k Čechám, předpokládá se, že kromě německých zemí je zastoupení jeho prací ve zdejších sbírkách nejpočetnější.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc