Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Horor na farmě zvířat

Je to den velkého vítězství, jásají jedni. Něco tak strašného už se nesmí opakovat, hrozí se druzí. Řeč je o stejné události. Majitelé rodinné farmy Darley Oak z vesnice Newchurch ve středoanglickém hrabství Staffordshire minulé úterý oznámili, že po třiceti letech končí s chovem morčat pro potřeby vědeckých laboratoří. Bojovníci za práva zvířat slaví. Jejich úspěch má ale hořkou příchuť. Provázejí jej zděšené komentáře v médiích i značné rozhořčení veřejnosti. Prostředky, jakými radikálové z řad ochránců dosáhli svého, jsou totiž jako okopírované ze scénáře hollywoodského hororu. Hlavní roli hrály zlověstné dopisy a telefonáty vyhrožující smrtí, cihly házené do domovních oken, ničení majetku, žhářské útoky a nakonec i exhumace a zneuctění ostatků staré ženy. Dost na to, aby se v Británii na plné obrátky rozběhlo další kolo sporu mezi zastánci a odpůrci pokusů na zvířatech.

Až za hrob

Když se David Hall v polovině 70. let rozhodl zanechat tradičního hospodaření a začít chovat pokusná morčata, sotva tušil, jak obtížné dědictví tím pro svou rodinu připravuje. Farma dodávající ročně několik tisíc zvířat výhradně lékařským výzkumným týmům dodržovala všechny regule zákona na jejich ochranu a bez potíží prošla několika desítkami inspekčních prohlídek.

Před šesti lety se však Hallovým spokojený venkovský život změnil v noční můru. Jejich usedlost Darley Oak si v roce 1999 bez bližšího vysvětlení zvolili za terč své kampaně radikální aktivisté ze…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].