Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Dobrovolníkem v Banda Acehu

vobrazek_1159.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_1159.jpeg • Autor: Respekt

Stát se dobrovolníkem na místě při nápravě tak ničivé katastrofy, jakou bylo prosincové tsunami? Na první pohled žádný problém. Je přece zapotřebí každá ruka. Ale v Banda Acehu, nejpostiženějším městě nejpostiženější oblasti na indonéské Sumatře, to nebylo zdaleka tak jednoduché, jak by se mohlo zdát.

Cestovat raději vzduchem

Co vůbec znamená „nejpostiženější město“? Pár desítek kilometrů od Banda Acehu leží rybářská vesnička Pulot. Z ní zbyly jen základy domů a studna. Z šesti set obyvatel jich přežily pouze čtyři stovky. Teoreticky je tato vesnička v porovnání s Banda Acehem naprosto zničená. Avšak už po čtyřech měsících od tsunami jsou v ní vidět velké změny. Někteří lidé ještě stále žijí ve stanech, ale více jich už má nové domovy. Na základy starého domu postavili dřevěnou kostru. Boční stěny a střechu prozatím pobili plachtou. A až budou mít více peněz, tak na střechu přijde plech, na boky dřevo, dům se podezdí a do děr ve zdech se zasadí okna. Naštěstí není kam spěchat. Zima je nečeká. A nakonec menší komunita si pomůže vždy lépe a rychleji než lidé ve velkém městě.

I z tohoto důvodu jsme se rozhodli, že pomůžeme lidem ve velkém městě, jakým je Banda Aceh. O víza potřebná ke vstupu do Indonésie žádáme s kamarádkou Hanou v malajském Georgetownu na ostrově Penang. Dostáváme je na dva měsíce. O tom, že pojedeme dobrovolničit do Acehu, jsme při žádosti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].