Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Už je to (zase) tady

Bylo to jako déja vu – pocit něčeho už jednou zažitého. Kvůli blížícímu se výročí 17. listopadu 1989 vyvolával pražský fotograf Petr Králík v ateliéru minulý čtvrtek fotky z tehdejších demonstrací. Po práci zamířil domů a cestou se zastavil na skok v pivnici. Tam si jej vyhlédla pětice policistů a on – aniž by provedl cokoli špatného – skončil v ponížení za mřížemi policejní cely. Stačilo jen, stejně jako před těmi patnácti lety, mít „drzý“ pohled a trvat na svém právu občana.

Noc v cele

„Popíjel jsem pivo a dělal si poznámky do svého bloku. Když policajti vešli do lokálu, rozhlédli se a šli rovnou ke mně,“ popisuje situaci fotograf (bývalý zaměstnanec Respektu). „Chtěli doklady, a když jsem se zeptal, proč, řekli – to ti říkat nemusíme,“ vypráví Králík. Potom, co si obě strany zopakovaly svá stanoviska, oznámil fotograf, že občanku policistům ukáže, ale napřed si napíše jejich služební čísla. „Stačil jsem si opsat dvě. Jejich velitel pak řekl – tak si to vyřídíme jinde. Zkroutili mi ruku a vyvedli mně ven,“ říká Králík. V baru zůstala jeho taška s fotografickou výbavou za 300 tisíc včetně fotografií. Na stole pak blok a papírek s čísly policistů. Pro jeho věci se muži zákona později vrátili, blok ani čísla už ale neviděl.

Před lokálem za chvíli zastavilo auto a vystrašený fotograf putoval na policejní stanici. „Tam už šlo všechno rychle. Ruce na zeď,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].