Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Íránská válka proti Západu

Tentokrát jde o hodně. Írán vlastní rakety schopné zasáhnout nejen nenáviděný Izrael, ale i jižní Evropu. Zatím může jejich hlavice plnit pouze konvenčními prostředky, ale kvůli rozsáhlému jadernému programu nemusí být daleko doba, kdy budou ájatolláhové disponovat atomovými zbraněmi. Jednání mezi Evropskou unií a Teheránem o přerušení íránského jaderného programu však, zdá se, zkrachovala. Zástupce íránského ministra zahraničí Hossein Mousavian sice 7. listopadu v Paříži oznámil předběžnou dohodu, ale Evropané to okamžitě popřeli. Podle nich došlo jen ke „značnému pokroku“. Ve skutečnosti se jednání dostala do slepé uličky a Írán pokračuje ve své obvyklé taktice protahovat vyjednávání, aby se vyhnul mezinárodním sankcím.

Fotografie: Na velkého satana (USA) platí sebevražední útočn Foto Profimedia CZ / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Na velkého satana (USA) platí sebevražední útočn Foto Profimedia CZ / AFP • Autor: Respekt

Tentokrát jde o hodně. Írán vlastní rakety schopné zasáhnout nejen nenáviděný Izrael, ale i jižní Evropu. Zatím může jejich hlavice plnit pouze konvenčními prostředky, ale kvůli rozsáhlému jadernému programu nemusí být daleko doba, kdy budou ájatolláhové disponovat atomovými zbraněmi. Jednání mezi Evropskou unií a Teheránem o přerušení íránského jaderného programu však, zdá se, zkrachovala. Zástupce íránského ministra zahraničí Hossein Mousavian sice 7. listopadu v Paříži oznámil předběžnou dohodu, ale Evropané to okamžitě popřeli. Podle nich došlo jen ke „značnému pokroku“. Ve skutečnosti se jednání dostala do slepé uličky a Írán pokračuje ve své obvyklé taktice protahovat vyjednávání, aby se vyhnul mezinárodním sankcím.

Atom na ropě

Výsledný dokument ze zmíněných jednání Íránu s velkou evropskou trojkou (Velká Británie, Německo, Francie) je zatím tajný. Podle nejmenovaných francouzských diplomatů citovaných agenturou AFP ale stále zůstal nevyřešen hlavní problém – na jak dlouho přeruší Írán svůj program obohacování uranu, tedy získávání materiálu, který může sloužit nejen jako palivo pro atomové elektrárny, ale také jako surovina pro sestrojení jaderné bomby. Evropané chtějí, aby ho Írán ukončil jednou provždy. Za to nabízejí dodávky jaderného paliva a lehkovodních jaderných reaktorů (z nich nelze získat surovinu pro jadernou bombu), výhodné obchodní dohody…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].