Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Zpráva o utrpení živnostníků v Česku

Zdá se, jako by ve vzduchu stále viselo rozčarování nad poměry, které v naší zemi panují. Příběhy čtyř drobných podnikatelů z Bruntálska mohou pomoci formulovat příčiny. Každý z nich v posledních letech narazil na korupci a hloupou byrokracii. Právě tihle lidé jsou ale zároveň naší nadějí. Navzdory těžkostem se nevzdávají. Dál poctivě, hrdě a trpělivě dbají o svou živnost.

Fotografie: Dřevař Blahuš: „…a říká mi – píšu šest set tisíc.“ Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Dřevař Blahuš: „…a říká mi – píšu šest set tisíc.“ Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Zdá se, jako by ve vzduchu stále viselo rozčarování nad poměry, které v naší zemi panují. Příběhy čtyř drobných podnikatelů z Bruntálska mohou pomoci formulovat příčiny. Každý z nich v posledních letech narazil na korupci a hloupou byrokracii. Právě tihle lidé jsou ale zároveň naší nadějí. Navzdory těžkostem se nevzdávají. Dál poctivě, hrdě a trpělivě dbají o svou živnost.

Horší než velká voda

Otevřeno od 14 hodin, stojí na dokořán otevřených dveřích malého penzionu a restaurace kousek od potoka v severomoravských Karlovicích. Je teprve deset ráno. Přesto majitel Libor Pavézka bez mrknutí oka spěchá natočit pivo dvěma cyklistům, kteří se na zápraží pod slunečníky cestou kolem usadili. Právě na vstřícnosti k hostům si totiž zakládá. Pronajímat pokoje začal s povolením národního výboru už před sedmadvaceti lety, když zdědil stavení po prarodičích. Neměl na jeho opravy a napadlo ho, že dům si na ně může vydělat sám. Dnes třípokojový penzion s malou restaurací živí jeho i manželku. „Na zbohatnutí to není, ale žít se z toho dá,“ říká. Známý z Německa ho přivedl na nápad, aby svůj podnik otevřel dětem. „Říkal – takových podniků je málo a navíc se ti sem budou vracet, až dospějí,“ vzpomíná Libor Pavézka. Na zahradě kolem domu jsou trampolíny, kolotoč, pískoviště. Dlouhodobá strategie se vyplácí. „Letos se k nám po dvaadvaceti letech vrátila paní,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].