Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

I myšička dělila kašičku

Až si příští rok sedne primátorka osmdesátitisícového Havířova Milada Holíková s tužkou a papírem nad přípravu více než miliardového městského rozpočtu a kolonku po kolonce bude proškrtávat projekty, které radnice podpoří, bude mít zvláštní pocit. „Poprvé si zřejmě zkusím něco, o čem jsem ještě před několika týdny neuvažovala. Rozdělit finance pokud možno rovnoměrně mezi ženy, muže, děti a staré lidi, aby z veřejných peněz měli prospěch všichni a nevědomky jsme třeba nepodporovali jen jednu skupinu na úkor ostatních,“ říká primátorka. S nápadem zkusit „spravedlivé rozdělování“ eráru přišlo na začátku července ministerstvo financí. Jeho emisaři pro něj nyní zkoušejí získat mezi komunálními politikami první stoupence.

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

Až si příští rok sedne primátorka osmdesátitisícového Havířova Milada Holíková s tužkou a papírem nad přípravu více než miliardového městského rozpočtu a kolonku po kolonce bude proškrtávat projekty, které radnice podpoří, bude mít zvláštní pocit. „Poprvé si zřejmě zkusím něco, o čem jsem ještě před několika týdny neuvažovala. Rozdělit finance pokud možno rovnoměrně mezi ženy, muže, děti a staré lidi, aby z veřejných peněz měli prospěch všichni a nevědomky jsme třeba nepodporovali jen jednu skupinu na úkor ostatních,“ říká primátorka. S nápadem zkusit „spravedlivé rozdělování“ eráru přišlo na začátku července ministerstvo financí. Jeho emisaři pro něj nyní zkoušejí získat mezi komunálními politikami první stoupence.

Fotbal pro ženy

Původně tu ideu přivezla loni na podzim do Česka ze své bruselské zahraniční cesty poslankyně a šéfka vládní Rady pro rovné příležitosti mužů a žen Anna Čurdová (ČSSD). „Evropská komise tehdy zrovna schválila, že by se unijní rozpočet měl napříště sestavovat rovnoměrně ve prospěch všech skupin obyvatel. Přišlo mi to jako zajímavá snaha, jak více demokraticky rozdělit veřejné finance, a rozhodla jsem se to téma otevřít i doma,“ říká. Se svou rozpočtovou vizí se pak obrátila na Špidlův kabinet a ten dal nápadu v září zelenou. Věc si následně vzalo za své ministerstvo práce a financí, které sestavilo pracovní skupinu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].