Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Do přípravky na euro nespěchejme

Přivázat svou měnu k euru co nejdříve po vstupu do Evropské unie, nebo s tím naopak počkat? Názory nových členů klubu se různí. Česká národní banka je spíš pro to druhé.

Račte na molo

Česko se prvního května stane jednou ze zemí EU stojících mimo eurozónu. Takovým státům dává Unie k dispozici systém označovaný zkratkou ERM 2 (Exchange Rate Mechanism 2). Jeho účastníci deklarují, že budou pomocí devizových intervencí udržovat kurz své měny vůči euru ve fluktuačním pásmu ± 15 % okolo vyhlášené střední hodnoty. Významným úkolem ERM 2 je být jakýmsi předváděcím molem, na němž mají státy usilující o euro dokázat, že kurz jejich měny vůči evropskému platidlu je dostatečně stabilní. Mezi podmínkami vstupu do eurozóny je totiž minimálně dvouletá účast právě v ERM 2 – při dodržení dalších omezení.

Pomineme-li tuto povinnou dobu, je delší setrvání na předváděcím molu dobrovolné. Nicméně podle různých prohlášení Evropské centrální banky „se očekává“, že nováčci budou do ERM 2 vstupovat. Například Maďarsko už oznámilo, že je připraveno do ERM 2 vstoupit hned po prvním květnu a usilovat o splnění jeho požadavků déle než stanovené dva roky. Česko je k tomuto kroku výrazně chladnější. Podle zdejší vlády a centrální banky není delší než dvouletý pobyt v ERM 2 žádoucí. A protože experti kladou optimální dobu pro zavedení eura v Česku vzhledem k úrovni domácí ekonomiky někam k roku 2009–2010, je na vstup do europřípravky času…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].