Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Antikomunismus není mrtev

Byla to překvapivá informace. Uprostřed vyjednávání o budoucím prezidentovi prozradil místopředseda KSČM Jiří Dolejš v televizní diskusi, že kandidát Václav Klaus během návštěvy u komunistických poslanců označil antikomunismus v ODS za minulost. Přítomný expředseda občanských demokratů „svého, troufnu si říct, kolegu“ nedementoval. Naopak: v rozhlasové besedě o týden později šel ještě dál: „Prázdný, silácký antikomunismus jsem (i před rokem 1989) považoval za strašně lehkou, lacinou a prázdnou filozofii,“ prohlásil. Vzhledem k vlivu, který Klaus ve straně pořád má, to vzbudilo pozornost. Vždyť loni po listopadových volbách ODS vyhlásila antikomunismus za svůj oficiální ideový pilíř a koncem roku kvůli komunální koalici s KSČM rozpustila jednu ze svých organizací. Klausovy prezidentské námluvy ovšem nad tento odpor k rudým postavily otazník.

mobrazek_208.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_208.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Kdo není se mnou, je proti vám, pane kolego. (Václav Klaus s předsedou KSČM Miroslavem Grebeníčkem.) Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Kdo není se mnou, je proti vám, pane kolego. (Václav Klaus s předsedou KSČM Miroslavem Grebeníčkem.) Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Byla to překvapivá informace. Uprostřed vyjednávání o budoucím prezidentovi prozradil místopředseda KSČM Jiří Dolejš v televizní diskusi, že kandidát Václav Klaus během návštěvy u komunistických poslanců označil antikomunismus v ODS za minulost. Přítomný expředseda občanských demokratů „svého, troufnu si říct, kolegu“ nedementoval. Naopak: v rozhlasové besedě o týden později šel ještě dál: „Prázdný, silácký antikomunismus jsem (i před rokem 1989) považoval za strašně lehkou, lacinou a prázdnou filozofii,“ prohlásil. Vzhledem k vlivu, který Klaus ve straně pořád má, to vzbudilo pozornost. Vždyť loni po listopadových volbách ODS vyhlásila antikomunismus za svůj oficiální ideový pilíř a koncem roku kvůli komunální koalici s KSČM rozpustila jednu ze svých organizací. Klausovy prezidentské námluvy ovšem nad tento odpor k rudým postavily otazník.

Prostitutky v ODS

Po komunálních volbách na sklonku loňského roku vyzvala výkonná rada ODS obecní stranické reprezentanty, aby rozhodně neuzavírali koalice s komunisty. Jinak jim hrozilo vyloučení. „Vyloučení je až ta poslední možnost před popravou, ale my prostě chceme vyslat signál, že spolupráci s komunisty nepovažujeme za správnou,“ prohlásil tehdy místopředseda ODS Ivan Langer. „Týká se to sice jen mizivého počtu obcí, nicméně je to nebezpečná symbolika,“ dodal.

Zákazem ohrožené buňky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].