Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Útěk ze Severní Koreje

Žádný stát na světě není tak tajemný a tak děsivý jako Severní Korea. Na tom se bez problémů shodnou lidé nejrůznějších názorů. Až donedávna přitom tamní vyšinutý režim trápil jen vlastní obyvatelstvo, nyní začíná být nemalou hrozbou pro své sousedy a přeneseně i pro západní svět. Co ale vlastně o této hrozné zemi víme? Svět tuší, že její vládcové disponují atomovými zbraněmi, o životě konkrétních lidí ale mnoho informací neexistuje. Pokud režim pustí do Severní Koreje cizí novináře, má je pevně pod dohledem a nedovolí jim spatřit víc než pečlivě narežírovanou Potěmkinovu vesnici. Za veškeré znalosti o severokorejském životě proto vděčíme lidem, kterým se odtamtud podařilo uprchnout. Jedním z nich je i Kang Čol-hwan (35), autor knihy Akvaristika v Pchjongjangu. Pan Kang se do soukolí severokorejského gulagu dostal už jako dítě a prožil v něm deset let. Když mu pak hrozilo další zatčení, rozhodl se, že raději podstoupí smrtelné nebezpečí při pokusu o útěk.

Fotografie: O sole mio: hlavní město Pchjongjang, 90. léta. Foto: Corbis Sygma • Autor: Respekt
Fotografie: O sole mio: hlavní město Pchjongjang, 90. léta. Foto: Corbis Sygma • Autor: Respekt

Žádný stát na světě není tak tajemný a tak děsivý jako Severní Korea. Na tom se bez problémů shodnou lidé nejrůznějších názorů. Až donedávna přitom tamní vyšinutý režim trápil jen vlastní obyvatelstvo, nyní začíná být nemalou hrozbou pro své sousedy a přeneseně i pro západní svět. Co ale vlastně o této hrozné zemi víme? Svět tuší, že její vládcové disponují atomovými zbraněmi, o životě konkrétních lidí ale mnoho informací neexistuje. Pokud režim pustí do Severní Koreje cizí novináře, má je pevně pod dohledem a nedovolí jim spatřit víc než pečlivě narežírovanou Potěmkinovu vesnici. Za veškeré znalosti o severokorejském životě proto vděčíme lidem, kterým se odtamtud podařilo uprchnout. Jedním z nich je i Kang Čol-hwan (35), autor knihy Akvaristika v Pchjongjangu. Pan Kang se do soukolí severokorejského gulagu dostal už jako dítě a prožil v něm deset let. Když mu pak hrozilo další zatčení, rozhodl se, že raději podstoupí smrtelné nebezpečí při pokusu o útěk.

Štěstí v Pchjongjangu

Jsme na začátku sedmdesátých let v severokorejském hlavním městě Pchjongjangu. Ve srovnání s jihem poloostrova nejsou ekonomické poměry země ještě úplně špatné a děsivé útrapy hladomorů zatím ještě nejsou na obzoru.

Šestiletý Čol-hwan žije s mladší sestrou, rodiči, prarodiči a jedním ze strýců ve velkém bytě v klidné zelené čtvrti blízko sovětské ambasády. Začíná chodit do školy, před lety dokonce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].