Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Plíživý převrat

mobrazek_1871.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1871.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Noreena Hertzová: pouliční nepokoje nikam nevedou, lepší je hlasovat penězi. • Autor: Respekt
Fotografie: Noreena Hertzová: pouliční nepokoje nikam nevedou, lepší je hlasovat penězi. • Autor: Respekt

„Jak je možné, že mně samotné se daří lépe než kdy jindy, a přesto má tolik lidí kolem takové starosti s přežitím?“ ptá se Angličanka Noreena Hertzová v úvodu své knihy Plíživý převrat. Odpověď, kterou se pokusila zformulovat, vzbudila mimořádný ohlas na obou březích Atlantiku a záhy se stala manifestem kritiků globalizace. Český překlad Plíživého převratu přichází na pulty knihkupectví dva roky po vydání anglického originálu.

Z posluchárny na ulici

Absolventka prestižního amerického Whartonu a Cambridgeské univerzity, kde dnes přednáší o mezinárodním obchodu, počátkem devadesátých let pracovala jako poradkyně Světové banky pro ruské tržní reformy. O pár let později si však přitiskla na tvář mokrý kapesník pokapaný octem jako ochranu proti slznému plynu a začala se nenásilně bouřit proti světu, který podle ní stále více ovládají nadnárodní korporace na úkor prostých lidí. Přihlásila se tak k progresivistům – reformnímu politickému proudu, který prosazuje především ochranu životního prostředí, faktické zrovnoprávnění mužů a žen a také reformu financování politických stran a volebních kampaní.

V knize, kterou pak napsala, nabízí Hertzová široký, srozumitelný a přehledně sestavený seznam námitek vůči současným defektům kapitalismu, demokracie a globalizace. Kritizuje neoliberální doktrínu Reagana a Thatcherové, která se v 80. letech stala dominantním stylem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].