Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Přichází chvíle pro národní zájmy

Poprvé v moderních dějinách se před touto zemí otevírá jedinečná šance – podílet se respektovaným hlasem na tvarování Evropy. Aby to mohla udělat, musí mít jasno ve svých vizích, ve svých „národních zájmech“. Zatím ještě nebyly rozpoznány. Ale příprava evropské ústavy, na níž se už Češi podílejí, tlačí společnost k diskusi, jakou dosud nepoznala.

Poprvé v moderních dějinách se před touto zemí otevírá jedinečná šance – podílet se respektovaným hlasem na tvarování Evropy. Aby to mohla udělat, musí mít jasno ve svých vizích, ve svých „národních zájmech“. Zatím ještě nebyly rozpoznány. Ale příprava evropské ústavy, na níž se už Češi podílejí, tlačí společnost k diskusi, jakou dosud nepoznala.

Začínáme

Debata o národních zájmech je navýsost důležitá, protože jejich vytyčení bude ovlivňovat jak domácí, tak zahraniční politiku Česka a vypoví také leccos o nás samých. Zatím probíhá jen v náznacích a vypovídá hlavně o pocitu ohrožení. Věci vyzdvihované dosud politickou elitou jako národní zájem – například nedotknutelnost Benešových dekretů – zužují celé téma jen na obranu před nepřátelským světem tam venku. Politici ale budou nuceni oznámit nejen, co nechtějí, ale především to, co chtějí. Zákopová pozice by totiž tento stát odsunula na okraj evropského dění, protože takový postoj partnerům v Unii nic nenabízí.

Jasné stanovisko k ústavě se od evropských zemí v Bruselu očekává už na podzim, a zdejší politické strany se proto chystají k formulaci svých představ – alespoň to tvrdí (podrobnosti viz článek na str. 4). S uceleným názorem na věc už přišli lidovci. Jejich ústavní zásahy Čechům a ostatním Evropanům nabízejí kontinent jako konzervativní pevnost: preambule základního dokumentu EU musí obsahovat odkaz na Boha, židovsko-křesťanské kořeny Evropy, takže…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].