Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

S federací bych nepospíchal

Popiska
Alexandr Vondra (*1961) odchází po téměř čtrnácti letech ze státní služby – poté co se jako poradce prezidenta Havla, náměstek ministra Zieleniece, velvyslanec v USA a pak opět náměstek ministra Svobody významně podílel na vytváření zahraniční politiky této země. Předtím vystudoval geografii a od poloviny 80. let byl aktivní v disentu (v roce 1989 byl mluvčím Charty 77). Během své dráhy diplomata připravil zejména česko-německou deklaraci a hladkou cestu Česka do NATO. Má tři děti a je čestným občanem státu Texas.
Konec popisky

Nedávno jste byl v Iráku. Jaký jste si přivezl dojem?
Podle médií by se člověku mohlo zdát, že je tam situace pořád horší a horší. Můj pocit takový nebyl. Irácká města začínají žít vlastním životem. Lidé se věnují aktivitám, které svobodný prostor začal umožňovat. Nebojí se povědět svůj názor. Někdo řekne, že je rád, že do Iráku Američané vstoupili, jiný, že by byl radši, kdyby tam nebyli… Ta země prochází zcela zásadní proměnou, a pokud se podaří v nejbližší době situaci elementárně stabilizovat, nastolit nějaký pořádek v ulicích, lidi nasytit, dát jim práci, myslím, že to nemůže dopadnout špatně.

mobrazek_910.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_910.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Alexandr Vondra. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Alexandr Vondra. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Rámeček

Alexandr Vondra (*1961) odchází po téměř čtrnácti letech ze státní služby – poté co se jako poradce prezidenta Havla, náměstek ministra Zieleniece, velvyslanec v USA a pak opět náměstek ministra Svobody významně podílel na vytváření zahraniční politiky této země. Předtím vystudoval geografii a od poloviny 80. let byl aktivní v disentu (v roce 1989 byl mluvčím Charty 77). Během své dráhy diplomata připravil zejména česko-německou deklaraci a hladkou cestu Česka do NATO. Má tři děti a je čestným občanem státu Texas.

Konec popisky

Nedávno jste byl v Iráku. Jaký jste si přivezl dojem?

Podle médií by se člověku mohlo zdát, že je tam situace pořád horší a horší. Můj pocit takový nebyl. Irácká města začínají žít vlastním životem. Lidé se věnují aktivitám, které svobodný prostor začal umožňovat. Nebojí se povědět svůj názor. Někdo řekne, že je rád, že do Iráku Američané vstoupili, jiný, že by byl radši, kdyby tam nebyli… Ta země prochází zcela zásadní proměnou, a pokud se podaří v nejbližší době situaci elementárně stabilizovat, nastolit nějaký pořádek v ulicích, lidi nasytit, dát jim práci, myslím, že to nemůže dopadnout špatně.

Masové hroby stačí

Je škoda, že nemáme okupační zónu v Iráku jako Poláci?

Podívejte, Američané byli schopni nasadit čtvrt milionu vojáků, Britové asi 45 000, ale pak je hluboká propast –…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].