Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Příští stanice Evropa

S vědomím, že už za pět týdnů proběhne české referendum o vstupu do EU, vyrazili politici koaličních stran minulý týden debatovat o Evropě s občany. Stranickou kampaň oficiálně zahájili lidovci a unionisté, sociální demokracie si v europlánu odškrtla několik dalších posezení s voliči. Ať už se ale hovořilo v pražských sálech či pod širým nebem daleko od metropole, vždycky vyplula na povrch jedna věc: lidé stále postrádají konkrétní informace, jak vstup do Unie ovlivní jejich život – a politici či úředníci jsou z tohoto zjištění překvapeni.

Fotografie: A odstoupíte, když do Unie nevstoupíme? Foto: Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: A odstoupíte, když do Unie nevstoupíme? Foto: Günter Bartoš • Autor: Respekt

S vědomím, že už za pět týdnů proběhne české referendum o vstupu do EU, vyrazili politici koaličních stran minulý týden debatovat o Evropě s občany. Stranickou kampaň oficiálně zahájili lidovci a unionisté, sociální demokracie si v europlánu odškrtla několik dalších posezení s voliči. Ať už se ale hovořilo v pražských sálech či pod širým nebem daleko od metropole, vždycky vyplula na povrch jedna věc: lidé stále postrádají konkrétní informace, jak vstup do Unie ovlivní jejich život – a politici či úředníci jsou z tohoto zjištění překvapeni.

Nositelé vizí

Potemnělý sál Městské knihovny v Praze zaplnili minulé úterý většinou funkcionáři KDU-ČSL postarších ročníků. Za stůl před nimi usedla senátorka Zuzana Roithová a zahájila konferenci „Život bez Evropské unie“, která zároveň odstartovala celou kampaň lidovců. U mikrofonu se postupně vystřídali šéf strany Cyril Svoboda, olomoucký hejtman Jan Březina, viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Somr nebo ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Všichni hovořili ve stejném duchu: pokud referendum dopadne negativně, z Česka se stane pasivní příjemce evropských zákonů, dojde k odlivu zahraničních investic, na chudší regiony nebudou peníze. „Proč se u nás tak špatně vybírají daně?“ zahajuje pak sérii nesmělých otázek z publika žena středních let a dostane se jí odpovědi, že s tím se musí obrátit na státní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].