Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Ani přátelé nevěří, že za to nic nemám

Rámeček

RUT KOLÍNSKÁ se narodila 1953 v Havlíčkově Brodě v rodině evangelického faráře. Vystudovala dálkově etnografii a folkloristiku na FF UK. Patří k zakládajícím členkám uskupení Pražské matky, poslední desetiletí se věnuje především hnutí svépomocných organizací matek s dětmi, zvaných mateřská centra. Vybudovala síť mateřských center v ČR. Síť se stala členem Huairou komise OSN (která se snaží o zlepšení podmínek žen, rodin a obcí) a mezinárodního sdružení svépomocných skupin GROOTS. Podílela se i na vzniku Mezinárodní sítě mateřských center MINE, oceněné v listopadu Dubajskou cenu pro neziskové organizace. Rut Kolínská je vdaná, má pět dětí. Za svou činnost se stala nedávno českou kandidátkou na mezinárodní cenu Žena Evropy za rok 2002.

Jaké to bylo vyrůstat v rodině faráře?

Byla jsem jako nejmladší ze čtyř dětí jediná, koho otec viděl dorůstat od narození do dospělosti. Nepřerušilo to ani jeho totální nasazení, ani studium v cizině, ani jeho kriminál, což se u mých sourozenců nedalo říci. Nebyl se mnou jen jeden rok, který strávil na psychiatrii, když ho Státní bezpečnost v roce 1958 přemlouvala ke spolupráci. Nikdy se však nezbavil pocitu, že byl nechtěně brzdou studií svých dětí.

Vy jste ale nakonec vystudovala.

Až sedm let po maturitě jsem se dostala na dálkové studium etnografie a folkloristiky. To už jsem měla první dítě, které jsem vychovávala sama, a tak jsem se musela živit. Byla to doba tvrdé normalizace,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].