Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Otázka zní, jak vytáhnout to nejlepší

Rámeček

ROBERT B. REICH (55) patří mezi nejvlivnější myslitele americké levice. Vystudoval práva na Yale, získal prestižní stipendium na Oxfordu. Dlouhá léta přednášel na Harvardově univerzitě. Jeho nejznámější veřejné angažmá přišlo v roce 1992, kdy ho přítel ze studií Bill Clinton povolal do vlády jako ministra práce. V současnosti působí jako profesor sociální a ekonomické politiky na Brandeisově univerzitě u Bostonu. Nedávno se ucházel o post guvernéra státu Massachusetts, neuspěl však v primárkách Demokratické strany. Robert B. Reich je ženatý, má dva syny. Trpí Fairbanksovou nemocí, která zastavuje tělesný růst; se 148 centimetry byl nejmenším ministrem v americké historii.

Hlavním Reichovým dílem je The Work of Nations (1992; česky vyšlo jako Dílo národů), jeho vize budoucího uspořádání globálního světa. Předpovídá zde konec národních podniků i ekonomik, mimořádný význam připisuje vzdělání. Nejbohatší třídou budoucnosti budou „systémoví analytici“ – všichni, kdo v nejširším smyslu slova pracují s informacemi (od právníků a novinářů až po programátory). Úkol vlád proto podle Reicha zní: každý musí dostat šanci stát se systémovým analytikem.

Co si myslíte o plošných přídavcích na děti? Uvažovala někdy Clintonova vláda, v níž jste byl ministrem práce, tímto směrem?

Univerzální programy jsou bezpochyby politicky snadné. I střední třída a bohatí vidí, že z toho budou mít prospěch. Ve Spojených státech je proto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].