Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Z minulého týdne

Pondělí - Koizumi se zbavil kritiků ve vládě. Japonský premiér Džuničiró Koizumi obměnil svůj kabinet, vytvořený před rokem a půl. Učinil tak proto, aby si zajistil podporu parlamentu a veřejnosti pro reformy země, které slíbil voličům. Hlavní změnou je odchod generálního ředitele Úřadu finančních služeb Hakua Janasigawy, který měl jiné názory na politiku vůči bankám než Koizumi. Vládu opustili také ministr obrany Gen Nakatani a ministr zemědělství Cutomu Takebe. Oba byli zdiskreditováni skandály.

Středa - Bulharsko chce do NATO a nenechává nic náhodě. Bulharská vláda oznámila, že je připravena otevřít svůj vzdušný prostor a poskytnout leteckou základnu na pobřeží Černého moře Spojeným státům pro případný útok na Irák. „Zatím jsme neobdrželi žádnou žádost v tomto smyslu, jsme však připraveni jí vyhovět,“ řekl bulharský ministr obrany Nikolaj Svinarov. Bulharsko, které se uchází o členství v NATO, už loni povolilo Spojeným státům využít Sarafovo během vojenské akce v Afghánistánu. Své letecké základny už předtím nabídlo USA Rumunsko.

Čtvrtek - Öcalanovi zachránila EU krk. Turecký státní bezpečnostní soud oficiálně zrušil trest smrti, který byl vynesen nad vůdcem kurdských povstalců Abdullahem öcalanem v roce 1999. Trest smrti soud pozměnil na doživotní žalář, což je v souladu s proevropskou linií Ankary, která usiluje o splnění politických kritérií EU týkajících se mimo jiné lidských práv. öcalana, který stojí v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].