Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Čeká nás čínský scénář,

Ve vaší zemi se do čela komunistické strany dostal nový člověk, považovaný za reformátora. Dá se očekávat uvolnění režimu?

Nong Duc Manh je sice reformátor, ale pořád komunista. Je sám, jeho lidé jsou v menšině a musí čelit silnému tlaku. Společnost se potýká s obrovskými problémy. Než něco změní, pořádně se zapotí.

Kam podle vás dokáže v reformách komunistické vedení zajít?

O reformě se mluví už asi deset let, ale z politického hlediska se zatím změnilo jen málo. Pochybuji, že se v tomto ohledu něco stane i do příštího partajního sjezdu, což je za čtyři nebo pět let. Naději vzbuzuje pouze to, že lidé v poslední době hodně investují do vzdělání svých dětí. Straničtí lídři posílají své potomky studovat do ciziny. Lze doufat, že po návratu budou mít jiný pohled na svět. Jsou to budoucí komunisté, ale vyrostou v jiném prostředí. Skutečná změna bude možná, až se dostanou k moci.

Vývoj ve Vietnamu se podobá vývoji v Číně: probíhají tržní reformy, ale politiku řídí jedna strana.

Paralela se tu dá najít. Čína se mění a Vietnam rozhodně tomuto vlivu podlehne, zvlášť když se zdá, že soužití komunistického systému s tržní ekonomikou může být úspěšné.

Očekáváte, že se lidé rozhodnou proti režimu protestovat v ulicích? Co by je k tomu mohlo přimět?

Demonstrace byly, jsou a myslím si, že budou. Nedávno vyšlo do ulic deset tisíc lidí. Ovšem bouřili se z materiálních důvodů, nikoli z duchovních či ideologických. Lidi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].