Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vláda v kleštích

Určité rozpaky vyvolává v poslední době vláda premiéra Josefa Tošovského. Kde se vzal ten pocit, že s ní není něco v pořádku? Důvody jsou tři: způsob jmenování premiéra, způsob sestavování vlády a naděje, které koncem roku vzbudila.

Nejdřív lidé, potom program

Na rozšířeném hodnocení nové vlády jako „ne až tak úplně legitimní“ má hlavní podíl prezident Václav Havel. V souladu s ustálenými ústavními konvencemi to měl po demisi Klausovy vlády alespoň zkusit a pověřit vedením rozhovorů o sestavení nového kabinetu představitele druhé nejsilnější parlamentní strany. Až po vyčerpání politických alternativ se pak měl obrátit na nadstranickou autoritu. Tak to ostatně prezidentovi navrhoval i sám Tošovský, který cítil, že jedině po nezdaru s premiérem-politikem může jakýkoli nadstranický premiér získat potřebnou legitimitu a vážnost. Prezident republiky ale zřejmě podlehl vzrušené atmosféře, místo vžitých postupů interpretoval ústavu svým způsobem a jmenoval Josefa Tošovského rovnou. Tím získal bývalý guvernér centrální banky statut člověka, který přišel na scénu nikoli jako poslední možnost po vyčerpání všech politických kroků, ale jako někdo, kdo se stal posledním článkem „spiknutí“.

Podle dalších nepsaných ústavních konvencí má prezident nejprve pověřit příslušného politika vedením rozhovorů o sestavení nového kabinetu, ten ho po krátké době seznámí se svým záměrem, personálním složením své vlády a s podporou dolní komory. Teprve potom ho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].