Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Přísný mistr

Jak jsme se minulý týden dozvěděli, jedním z prvních činů nového předsedy sněmovny Václava Klause se stal „razantní zásah“ proti rozhazovačným praktikám sněmovny. Pracovníkovi, který naservíroval na jednání sněmovny o pár kafí navíc, bude jejich cena stržena z platu.

Šetřit koruny, ztrácet miliardy

Může se pochopitelně jednat pouze o jeden ze spontánních projevů Klausovy šetřivé povahy (jak jednou řekl novinářům, ve Strakově akademii často sám po večerech zhasínal v opuštěných kancelářích a na chodbách světla), jisté je ale také to, že podobnými postupy s patřičnou publicitou může Klaus posbírat u voličů nějaké ty body. Vždyť poslanci se, pokud šlo o jejich pohodlí a luxus - bez ohledu na to, z které jsou politické strany -, nikdy na zájmy daňových poplatníků ani trochu neohlíželi, a to je také jeden z důvodů, proč parlament zůstává z pohledu občanů nejméně populární ústavní institucí.

Začít u dvou kafí navíc je přesto poněkud směšné. Vždyť víme, že právě přednedávnem se poslanci klubu sociální demokracie přestěhovali do jednoho z největších paláců na Malé Straně, který je za stovky milionů zcela čerstvě zrekonstruován a luxusně zařízen. Že by Klaus jako představitel té „pravé opozice“ někoho v tomto smyslu kritizoval? To se od něho vskutku čekat nedá. K šetření měl zřejmě vždycky sklony, ale bohužel jim nepropadal tolik a tak často, když se jednalo o stamiliony či miliardy.

V letech 1994 a 1995 Klausova vláda neustále rozpouštěla…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].