Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Někde to je tak, jinde to je jinak

JUDr. MILOSLAV VÝBORNÝ se narodil roku 1952 v Chrudimi. Po studiích na Právnické fakultě UK v Praze působil jako advokát. Do politiky vstoupil po listopadu 1989: roku 1990 se stal poslancem ČNR za KDU, po volbách 1992 byl zvolen předsedou ústavně-právního výboru ČNR (zároveň byl předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL), od června 1996 je ministrem obrany. Je ženatý, má tři syny. Manželka je advokátka. Žijí v Heřmanově Městci.

Máte pro vládu ČR do měsíce vypracovat národní obrannou strategii. To je úkol, který vaši straničtí předchůdci ve funkci nezvládli za tři roky. Zvládnete to vy?

Především je třeba vyjasnit si pojmy, protože veřejnost, a nakonec ani novináři často nevědí, o co jde. Přitom se jedná o nesmírně důležité dokumenty.Jedním pojmem je národní bezpečnostní strategie, která je záležitostí mnoharezortní. Je to dokument, který - řekněme pod gescí ministerstva obrany - zpracuje také ministerstvo zahraničních věcí, všechna ekonomická ministerstva; bude jen málo rezortů, které se na tom nebudou podílet. Někdy v polovině srpna jsem se obrátil na kolegy ministry, aby své experty pověřili dodáním podkladů.Druhým pojmem je národní obranná strategie. To je dokument politického zadání vlády ve vztahu k rezortu ministerstva obrany a k armádě. Základní mantinely tohoto materiálu jsem předložil poradě ministrů, která v podstatě vyjádřila to, co jsem si přál, aby bylo vyjádřeno. Tedy fakt, že národní obranná strategie se má…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].