Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Když politika vítězí nad rozumem

Tento pátek (15. prosince) by do Prahy mělo přiletět speciální letadlo slovenského premiéra Mečiara. Mělo by přivézt deset gotických obrazů a výměnou odvézt bojnický oltář.

Tento pátek (15. prosince) by do Prahy mělo přiletět speciální letadlo slovenského premiéra Mečiara. Mělo by přivézt deset gotických obrazů a výměnou odvézt bojnický oltář. K jeho opětovnému vysvěcení je již připraven kardinál Korec a slovenská vládní místa chystají při této příležitosti oficiální slavnost. Všechno ale nakonec bude asi jinak: Národní galerie v Praze totiž odmítá bojnický oltář Slovensku vydat pouze na základě pokynu ministra kultury Pavla Tigrida. Oč vlastně jde?

Ministr je jenom úředník

Když před třemi lety při jednáních o rozdělení federace obnovili Slováci svůj nárok na tzv. bojnický oltář, podařilo se jim udělat z jeho případného vrácení na Slovensko mediální aféru. Od té doby bylo několikrát podrobně doloženo, že pět deskových obrazů italského malíře 14. století Narda di Cione, zobrazujících Madonu a světce, patří po právní stránce nepochybně českému státu (viz Respekt č. 38/94). Dnes, po opadnutí největších vášní, přijímá česká společnost dohodu mezi velvyslancem SR Mjartanem a ministrem kultury Tigridem, podle níž bude bojnický oltář na Slovensko odvezen ještě před koncem letošního roku, až nečekaně klidně. Přitom teprve nyní by se z bojnického oltáře mohla stát otázka vnitropolitická.Představitelé Národní galerie oprávněně trvají na tom, že oltář nelze odvézt do sousedního státu jen na pokyn ministra. K tak závažné věci, jakou je vydání národního majetku (navíc značné historické ceny) jinému státu je správné žádat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].