Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Jak Petra Buzková o radost přišla

Minulý pátek zažil náš uznávaný ekonom Josef Kotrba krušné chvíle. Zatímco jeho manželka Petra Buzková pobývala služebně v Paříži, rozhodl se na poslední chvíli zrušit plánovanou pondělní oslavu jejích třicátých narozenin, na kterou se oba pečlivě připravovali.

Minulý pátek zažil náš uznávaný ekonom Josef Kotrba krušné chvíle. Zatímco jeho manželka Petra Buzková pobývala služebně v Paříži, rozhodl se na poslední chvíli zrušit plánovanou pondělní oslavu jejích třicátých narozenin, na kterou se oba pečlivě připravovali. Jak se na manželskou dvojici vrcholné političky a předního vědce sluší, rozhodli se oslavit kulatiny ve vyšších společenských kruzích. S předstihem rozeslali vybraným hostům 200 pozvánek, objednali jídlo a pití. Na celé věci by nebylo nic tak divného, pokud by oslavence nenapadla jedna věc: zabrat si na pondělní večer pro svůj soukromý večírek reprezentační sály parlamentu. „Nedávno se tam loučil Petr Lom a nám se to velice líbilo. Chtěl jsem proto Petře udělat radost,“ vysvětloval ještě v pátek před obědem Josef Kotrba. V okamžiku, kdy se o podrobnosti začali zajímat novináři, rozhodl se připravit manželce další překvapení. Bleskurychle plány změnil a oslavu přesunul na neznámé místo.

„Co je na tom tak senzačního?“ podivuje se kancléř parlamentu Petr Kinštetr otázce, zda je sídlo zákonodárců vhodné k soukromým oslavám. „Žádosti o malou společenskou akci nemám důvod nevyhovět,“ dodává o párty pro dvě stě lidí. To, že pro poslance není nijak obtížné získat pro osobní povyražení místnosti sněmu, potvrzuje i pracovník tiskového oddělení Jiří Polák: „Jednoduše nám oznámí termín, a je to.“ Podle Kinštetra jsou navíc takové akce obvyklou praxí; kancléř si však už nepamatuje, kdo z poslanců tady slavil naposledy.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].