Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Stověžaté město autostrád

Od poloviny září do konce listopadu je vyhrazen čas k veřejné diskusi o novém územním plánu hlavního města. Zásadní materiál má za úkol - mimo jiné - vyřešit dlouhodobé potíže pražské dopravy, které se dnes ještě zhoršují raketovým růstem počtu automobilů.

Od poloviny září do konce listopadu je vyhrazen čas k veřejné diskusi o novém územním plánu hlavního města. Zásadní materiál má za úkol - mimo jiné - vyřešit dlouhodobé potíže pražské dopravy, které se dnes ještě zhoršují raketovým růstem počtu automobilů. Proti návrhu se už ozvali starostové městských částí, přes které by měl vést expresní městský okruh. O „nečisté hře“ magistrátu hovoří nejen zástupce Křeslic, ale také Újezdu, Horních Měcholup i Suchdola. Časem se jistě přidají další, rozhodující bitva o budoucnost pražské dopravy se ale bezpochyby odehraje ve středu města.

Auta ven z města

Současný stav nevyhovuje domácím ani přespolním, motorizovaným ani pěším. Řidiči stojí v zácpách na hlavních křižovatkách a pronásledují chodce i do vedlejších ulic, kde marně hledají místo k zaparkování. Provoz zasahuje především městskou památkovou rezervaci s prstencem obytných čtvrtí (Vinohrady, Dejvice, Břevnov, Smíchov, Libeň, Holešovice). Hustě obydlená centrální oblast leží v údolní kotlině, je těžko větratelná, a přitom zůstává nejčastějším cílem cest obyvatel i návštěvníků Prahy. Ochrana životního prostředí proto vyžaduje dostat automobily na okraj města a zvýšit podíl hromadné dopravy.Smyslem každého obchvatu je bránit přímému průjezdu danou oblastí. Proto se automobilová doprava v metropolích usměrňuje do několika okruhů. S jejich pořadím, tedy vzdáleností od historického jádra, by měla růst přípustná velikost vozidel, jejich rychlost, šířka…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].