Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Mám co nabídnout

JUDr. JAN ŠULA (* 1954) pochází z rodiny pronásledované minulým režimem - jeho dědeček zemřel v 50. letech na Mírově, vězněna byla i matka.

JUDr. JAN ŠULA (* 1954) pochází z rodiny pronásledované minulým režimem - jeho dědeček zemřel v 50. letech na Mírově, vězněna byla i matka. Vystudoval Právnickou fakultu UK a postgraduálně ekonomii na ČVUT. V letech 1988–90 pracoval v JZD Slušovice (mimo jiné vedl ve Vietnamu dostavbu hotelu), pak byl rok ředitelem nakladatelství Vyšehrad. V roce 1991 přijal nabídku tehdejšího ministra vnitra ČR Tomáše Sokola a založil Službu na ochranu ekonomických zájmů, později přejmenovanou na Službu pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti. Ta se pod jeho vedením podílela na šetření mnoha korupčních afér. V červnu 1995 se Šula náhle rozhodl od policie odejít. Nyní pracuje jako soukromý komerční právník. Je ženatý a má dvě dcery. Byl krátce členem KDU-ČSL, nyní je bezpartijní.

Slavný americký ekonom Gary Becker tvrdí, že i zločinci se chovají ekonomicky: případný trest prostě zahrnou do svých „nákladů“. Viděno touto optikou, jaké zločiny se dnes u nás vyplatí?

Organizovaný zločin. Drogy, obchod s bílým masem, nelegální převaděčství přes hranice, zbraně. Na druhém místě může být prostituce, a až potom násilné trestné činy, jako je vydírání a nájemné vraždy. Ovšem já si nemyslím, že výše trestu je to hlavní. Dnešní zločinci většinou vědí, že za to dostanou léta vězení, mají však pocit, že spravedlnost je daleko. Důležitější než výše trestu je vědomí jeho neodvratnosti a rychlost, se kterou trest přijde.

Proč u…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].