Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jak bankrotuje rádio

Jedenatřicátého července přestalo na středních vlnách vysílat rádio Echo. Představitelé stejnojmenné společnosti s ručením omezeným, která v roce 1994 získala licenci na frekvenci uvolněnou veřejnoprávním Radiožurnálem, se tehdy netajili tím, že se do zákonem povolených třiceti dnů pokusí svoji stanici opět zprovoznit.

Jedenatřicátého července přestalo na středních vlnách vysílat rádio Echo. Představitelé stejnojmenné společnosti s ručením omezeným, která v roce 1994 získala licenci na frekvenci uvolněnou veřejnoprávním Radiožurnálem, se tehdy netajili tím, že se do zákonem povolených třiceti dnů pokusí svoji stanici opět zprovoznit. Nepodařilo se. Důvodem je vysoká zadluženost společnosti Českomoravská rozhlasová, která rádio Echo provozovala. Podle jejího ředitele Petra Havla je vším vinen fakt, že z projektu už na jaře odstoupili hlavní investoři: firma Bonton a Investiční a poštovní banka.

Když se blíží konec

Rádio Echo je první rozhlasovou stanicí, která u nás zkrachovala se vším, co k tomu patří. Jeho provozovatel dnes dluží nejméně třicet milionů a věřitelé mají jen minimální naději, že své peníze někdy uvidí. Poslední tři měsíce Echo nejenže nevyplácelo honoráře externistům (mnozí dostali místo peněz jen potvrzení), ale dokonce ani mzdy svým třiceti kmenovým zaměstnancům. Ti tak k dnešnímu dni přišli nejen o místa, ale celkem i o pět platů. V sídle rádia v Praze 4 se usadili likvidátoři, kteří evidují movitý majetek stanice.Bankroty patří k rizikům života ve svobodné společnosti a samo Echo bude těžko v éteru někomu chybět: ze všech soukromých stanic jej totiž poslouchalo nejméně lidí. Podle výzkumů agentury AISA GfK kolísala jeho posluchačská obec mezi 1,4 až 2 %, přičemž krátkovlnné konkurenční stanice rádio Alfa nebo Frekvence 1 poslouchá kolem 10 až…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].