Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Italové pro Berlusconiho

Do jisté míry je třeba Italy obdivovat. Za obtížné hospodářské situace a po tříletém politickém boji přišla neděle 11. června, kdy se měli vyjádřit ve dvanácti referendech týkajících se složitých a často zcela odlišných otázek, navíc necelé dva měsíce po regionálních volbách.

Do jisté míry je třeba Italy obdivovat. Za obtížné hospodářské situace a po tříletém politickém boji přišla neděle 11. června, kdy se měli vyjádřit ve dvanácti referendech týkajících se složitých a často zcela odlišných otázek, navíc necelé dva měsíce po regionálních volbách. Přesto se k urnám dostavilo 58 % voličů, a to si ještě politici stěžují na nízkou účast. Ze zmíněných dvanácti referend byla rozhodující tři, jež bezprostředně souvisela s aktivitami televizního magnáta a bývalého premiéra Silvia Berlusconiho: ve všech třech řekli Italové jasné ANO.

Za svobodu podnikání

Italská ústava stanoví, že referenda jsou abrogační, tedy že mohou zrušit již platné zákony. K uspořádání referenda stačí shromáždit podpisy 500 000 oprávněných voličů. Po jejich ověření Ústavní soud stanoví, zda je referendum v souladu s ústavou. V Itálii se totiž nesmí hlasovat o daňových zákonech a otázkách, které jsou v pravomoci regionálních orgánů. Proto třeba nebylo nikdy připuštěno referendum o zákazu lovu. Časem se vžila praxe, že referenda rozhodují tam, kde politické síly nebyly schopny či ochotny nalézt dohodu v parlamentu a zákon pozměnit. Právě to platí pro tři referenda, která poznamenala celou kampaň. Otázky zněly zhruba následovně:- Může být jeden subjekt majitelem více než jedné celostátní televizní sítě?- Může tentýž subjekt získávat reklamu pro více televizních sítí?- Je možné vkládat reklamu do promítaných filmů?Ačkoliv v otázkách nepadlo jméno Silvia…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].