Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Když se z biče stane oprátka

Vydá-li se někdo do jámy lvové a přitom nechce lvy rozzuřit, musí se mít hodně na pozoru. Jak to ale udělat, když jsou lvi tak dotěrní, že občas nezbývá než po nich prásknout bičem a odehnat je?

Vydá-li se někdo do jámy lvové a přitom nechce lvy rozzuřit, musí se mít hodně na pozoru. Jak to ale udělat, když jsou lvi tak dotěrní, že občas nezbývá než po nich prásknout bičem a odehnat je? Nedávný útok letounů NATO ukázal, že tyto dvě věci skloubit nelze: bosenští Srbové se rozzuřili natolik, že zajali několik set příslušníků modrých helem a použili je jako živé štíty proti dalším útokům spojeneckých stíhaček. Se vší naléhavostí se tedy klade otázka, jak modrým helmám v jámě lvové do budoucna zajistit větší bezpečnost.Zranitelnost modrých helem spočívá především v jejich rozptýlenosti a pak ve faktu, že mandát Rady bezpečnosti OSN jim neumožňuje nasadit těžké zbraně na vlastní obranu.

V tom posledním ovšem mnoho udělat nelze, neboť by to mohlo bosenské Srby rozzuřit nadobro. Vojenští experti OSN proto nyní horečnatě zvažují alespoň možnosti přeskupení, ale ani to není jednoduché. Podívejme se na jedno z nejrizikovějších postavení, jednotku, jež se nachází zcela v srbském obklíčení: Holanďany ve Srebrenici. Je nabíledni, že právě oni by měli být co nejdříve převeleni někam do blízkosti ostatních modrých přileb. Jenomže Srebrenica je jednou z vyhlášených bezpečných zón pod patronátem OSN. Proto také na schůzce ministrů zahraničí Evropské unie 29. května v Bruselu zazněl názor, že celé přeskupení modrých helem by se mělo provést tak, aby nevznikl dojem, že se OSN vzdává bezpečných zón.

Optimální řešení se asi nalézt nepodaří. Lze jen doufat, že mírová…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].