Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Revolta proti skutečnosti

Maurice Nadeau, první historik surrealismu, nikdy nebyl členem surrealistické skupiny, ale hnutí jeho vrstevníků jej přitahovalo a zaujatě je sledoval. Ve své knize líčí vývoj surrealismu od samých počátků až do druhé světové války.

Maurice Nadeau, první historik surrealismu, nikdy nebyl členem surrealistické skupiny, ale hnutí jeho vrstevníků jej přitahovalo a zaujatě je sledoval. Ve své knize líčí vývoj surrealismu od samých počátků až do druhé světové války. Nezávislá pozice mu umožnila kritický nadhled, který se s historickým odstupem jeví jako výhoda.

Co předcházelo

I surrealismus má své kořeny, k nimž se vždy hlásil. V poezii to byla především tradice prokletých básníků, od Nervala přes Baudelaira, Rimbauda atd. až k Jarrymu. Hlavní kultovní knihy byly Lautréamontovy Zpěvy Maldororovy a spisy markýze de Sada. V neposlední řadě působila na zakladatele hnutí i atmosféra umělecké Paříže na přelomu století, která z ní učinila hlavní centrum moderního umění. Již tehdy se zde začala rodit mezinárodní umělecká avantgarda, která měla na umění první poloviny našeho století rozhodující vliv. Tady se zrodil kubismus a další výtvarné směry, byl zde Guillaume Apollinaire a pro pozdější vývoj nezastupitelný Marcel Duchamp. Obrovský dopad na nové umění měla první světová válka. Právě tehdy došlo ke zhroucení racionalistického modelu světa a tím i k devalvaci dosavadní hierarchie hodnot, jakou vytvořila měšťanská společnost. „Úpadek byl rovněž osudem elit, které ve všech zemích tleskaly všeobecnému masakru a hledaly prostředky schopné prodloužit jeho trvání,“ píše Nadeau.Není náhodou, že hnutí dada, na které surrealismus bezprostředně navázal, vzniklo roku 1916 v neutrálním Curychu a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].