Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Tajnosti s NATO

Na posledním zasedání české vlády minulou středu schválili ministři dokument s lákavým názvem Dohoda ČR a NATO o ochraně utajovaných skutečností. Ve skutečnosti se ale ve smlouvě pouze říká, že napříště budeme chránit tajné informace stejným způsobem jako členové Severoatlantické aliance.

Na posledním zasedání české vlády minulou středu schválili ministři dokument s lákavým názvem Dohoda ČR a NATO o ochraně utajovaných skutečností. Ve skutečnosti se ale ve smlouvě pouze říká, že napříště budeme chránit tajné informace stejným způsobem jako členové Severoatlantické aliance. Důvod je jednoduchý: pokud totiž máme od NATO dostávat vojenskou techniku a tajné informace, musíme garantovat, že ani jedno se od nás nedostane do tzv. rizikových zemí. Česká republika je zatím jedinou zemí z bývalého východního bloku, která takovouto dohodu schválila, stejnou smlouvu však bude muset podepsat každá země, která přistoupila k projektu Partnerství pro mír.

Ministerský pošťák

Dohoda nás zavazuje především ke dvěma věcem. Je třeba určit úřad, který bude kontrolovat a koordinovat tok informací mezi ČR a státy aliance a úplně přepracovat náš dosavadní systém utajování. Protože NATO požaduje, aby všechny mezistátně vyměňované tajné informace šly přes jedno místo, svěřila vláda tuto záležitost ministerstvu vnitra (současně na tuto věc vyčlenila údajně několik desítek miliónů korun). Útvar ochrany utajovaných skutečností MV se tedy stane jakousi „podatelnou či pošťákem“ pro všechny informace týkající se naší spolupráce s NATO. V praxi by to mělo znamenat i to, že například již nebude možné, aby firma Rockwell, která bude dodávat avioniku do letadel L-159, jednala s jejich výrobcem (Aero Vodochody) bez vědomí ministerstva vnitra.Rumlův resort nemusí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].