Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Potkat tu člověka je zázrak

Severočeská hnědouhelná pánev leží na úbočí Krušných hor a rozkládá se na území čtyř okresů: Děčín, Ústí nad Labem, Most a Chomutov. Těžbou je zasažena plocha 850 kilometrů čtverečních, v délce 80 km od města Kadaně až po Ústí nad Labem.

Severočeská hnědouhelná pánev leží na úbočí Krušných hor a rozkládá se na území čtyř okresů: Děčín, Ústí nad Labem, Most a Chomutov. Těžbou je zasažena plocha 850 kilometrů čtverečních, v délce 80 km od města Kadaně až po Ústí nad Labem. Za posledních několik desítek let zmizelo v důsledku těžby z povrchu země sto obcí, včetně historické části královského města Most. Demolicí bylo zasaženo dalších 23 obcí. Obyvatelstvo vesnic bylo nastěhováno do paneláků na gigantických sídlištích v Mostě a Chomutově. Desítky kilometrů podkrušnohorské krajiny je proměněno v mrtvou poušť. Zatím poslední na řadě je obec Libkovice u Litvínova. Pod vesnicí totiž leží 22 miliónů tun uhlí.

Píseň severu

Od Chomutova se k Libkovicím jede kolem Velkolomu Čs.armády, který se rozkládá na ploše několika čtverečních kilometrů. Různobarevné stupně lomu vedou do hlubokého, stometrového kráteru. Na dně se černá uhlí.

Obrovské stroje vykusují krajinu až těsně k úpatí hor. V dálce visí nad obrovskou jámou na kousku země zámek Jezeří. I s oborou cizokrajných vzácných stromů se ho podařilo zachránit na poslední chvíli. Za lomem jsou tzv. výsypky: hromady šedivé hmoty. Vedle silnice jsou vysázeny malé stromky v rekultivované, umělé krajině. Betonovým korytem jí protéká řeka Bílina. Původní Komořanské jezero nahradila umělá nádrž. Na pusté pláni, kde kdysi stály vesnice, není vidět člověka. Jedinou lidskou stopou jsou hromady navezených odpadků.

V dálce stoupá dým z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].