Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Krajina

Český ústav ochrany přírody (ČÚOP) vznikl 1.7.1990 vyčleněním ze Státního ústavu památkové péče a ochrany přírody. Obor ochrany přírody byl převeden z působnosti ministerstva kultury do správy ministerstva životního prostředí.

Český ústav ochrany přírody (ČÚOP) vznikl 1.7.1990 vyčleněním ze Státního ústavu památkové péče a ochrany přírody. Obor ochrany přírody byl převeden z působnosti ministerstva kultury do správy ministerstva životního prostředí. Už v lednu 1990 zaměstnanci ČÚOP podávali návrhy na novou koncepci ústavu. Problematika však byla odsouvána s tím, že se profiluje nové ministerstvo a že je tedy dost času.

Koncem října byl vypsán konkurs na ředitele ústavu. Dr.Jaroslav Hromas, dočasně pověřený vedením, vyzval všechny odborníky ČÚOP, aby ředitelství podávali návrhy na novou koncepci ústavu. Několik lidí odmítlo vypracovávat koncepci pro někoho, kdo ji sám nemá. Ing.J.Junek vystoupil veřejně na schůzi, tuto nečistou hru odkryl a prohlásil, že úkol splní, ale až po konkursu. J.Junek, mezi ochránci přírody dobře známý, byl v té době novým zaměstnancem ČÚOP v tříměsíční zkušební lhůtě. Smlouva mu nebyla potvrzena a octl se na dlažbě.

Do konkursu se hlásili: dr.Pavel Trpák, dr.Jaroslav Hromas a ing.arch.Tomáš Sucharov. T.Sucharov ke konkursu nebyl připuštěn, protože je „jenom“ ekolog (v podmínkách byly požadovány profese: přírodovědec, ekonom, právník). V pátek 15.2. byl konkurs definitivně uzavřen a J.Hromas oficiálně jmenován do funkce ředitele ČÚOP.

O co vlastně v ústavu, respektive v celém oboru ochrany přírody jde? Tuto otázku jsem položila ing.J.Grulichovi a ing.T.Sucharovovi.

Grulich: Dosud byla ochrana pouze ve vymezených územích. V…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].