Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Rozpočet na přežití

Muzea, galerie a ústavy památkové péče v České republice musejí letos a zřejmě i v několika příštích letech vystačit s rozpočtem "na přežití". Měly by vymezit minimální požadavky a uvědomit si, že překročením nejnutnější finanční částky si vzájemně ujídají z krajíce.

Muzea, galerie a ústavy památkové péče v České republice musejí letos a zřejmě i v několika příštích letech vystačit s rozpočtem „na přežití“. Měly by vymezit minimální požadavky a uvědomit si, že překročením nejnutnější finanční částky si vzájemně ujídají z krajíce.

To byla vstupní významná informace ministra kultury Milana Uhdeho a ředitele VI.odboru Františka Skřivánka na první schůzce s řediteli kulturních institucí, konané minulý týden. Jak vzájemná ohleduplnost institucí dopadne, těžko předvídat. Doplatí na ni zřejmě ta muzea (galerie), která se jí podřídí. Protože mezi jedenapadesáti institucemi spravovanými od ledna odborem muzeí, galerií a památkové péče (celé ministerstvo je po zrušení krajských národních výborů zřizovatelem 109 kulturních institucí a organizací - což je snad světový rekord) se zcela jistě najdou takové, které budou vědomě požadovat víc, než je nezbytně nutné. Právem jim nepůjde o pouhé přežití, ale také o mezinárodní renomé a státní reprezentaci. Další instituce nebudou vědět, co to minimální rozpočet je. Nemyslím to urážlivě. Ve financování tzv. rozpočtových organizací je totiž zakódováno neekonomické chování a sami ředitelé s ekonomy podniků s tím nemohou nic udělat. Zásady ekonomiky v oblasti kultury mají být ve vládě projednávány letos v květnu a ani eventuální systémové změny už do letošních rozpočtů nezasáhnou.

Zprávu o dramatické ekonomické situaci přijali pozvaní vedoucí pracovníci klidně, protože ji očekávali. Celodenní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].