Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kasička pro Lapidárium

Motto Všeobecné československé výstavy zní: "Svět, ve kterém chceme žít". Podle následujícího rozhovoru (který je zkráceným záznamem z jednání tří partnerů - zástupců Lapidária Národního muzea v Praze, Výstaviště Praha a Společnosti pro Všeobecnou československou výstavu 1991) však lze usuzovat, že příprava probíhá spíše pod heslem! "Svět, na jaký jsme 40 let zvyklí".

Motto Všeobecné československé výstavy zní: „Svět, ve kterém chceme žít“. Podle následujícího rozhovoru (který je zkráceným záznamem z jednání tří partnerů - zástupců Lapidária Národního muzea v Praze, Výstaviště Praha a Společnosti pro Všeobecnou československou výstavu 1991) však lze usuzovat, že příprava probíhá spíše pod heslem! „Svět, na jaký jsme 40 let zvyklí“.

Nár. muzeum: Naše představa o otevření expozice se kryje s termínem zahájení Všeobecné výstavy (květen 1991). Problémem jsou finance. Muzeum až dosud hradí všechny náklady za běžného rozpočtu, který byl letos značně snížen. Pro dokončení Lapidária potřebujeme 7,2 mil. Kčs. Podle toho, co zatím víme, nedostaneme peníze ani od ministerstva kultury, ani od Společnosti. Sponzora dosud nemáme. Pro nás je to kritická chvíle. Pokud bychom získali peníze teď hned, ještě bychom s odřenýma ušima květnový termín mohli stihnout.

Společnost: Propočet nákladů na naši výstavu je dvaapůlkrát vyšší, než kolik máme peněz. Zahájili jsme cenová jednání, něco se podařilo srazit, ale jinde ceny naopak stouply (ocel). Přistoupili jsme k restrinkci stavebního programu. 40 % celého rozpočtu pohltí rekonstrukce inženýrských sítí Výstaviště. V této situaci je 7 mil. Kč na Lapidárium nepřijatelný výdaj. Naopak bychom chtěli od ministerstva kultury účelový příspěvek na rekonstrukci Maroldova panoramatu (asi 1 mil. Kčs).

Výstaviště: Máme na starosti stavební část…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].