Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Polský rozkol

Až donedávna byla pro průměrného obyvatele Polska domácí politická scéna jasná. Desetiletí komunismu versus opozice. Opozice rovnala se Solidarita, Solidarita to byl Lech Walesa a jeho poradci. Všichni táhli za jeden provaz, všem šlo o to samé.

Až donedávna byla pro průměrného obyvatele Polska domácí politická scéna jasná. Desetiletí komunismu versus opozice. Opozice rovnala se Solidarita, Solidarita to byl Lech Walesa a jeho poradci. Všichni táhli za jeden provaz, všem šlo o to samé. Všichni se znali z dlouhých let disidentství, téměř všichni byli společně internováni po výjimečném stavu v 81.roce. Všichni šli společně do voleb, na volebních plakátech figurovali vždy vedle Walesy a všichni se těšili ze společného vítězství.

Od 13. května je všechno trochu jinak. „Mezi těmi nahoře je třeba vyvolat boj,“ řekl zničehonic Walesa. Kdo to je „ti nahoře“? On, předseda a symbol Solidarity, premiér T.Mazowiecki, jinak jeho dlouholetý nejbližší poradce (jmenovaný do čela vlády díky Walesově autoritě), B.Geremek, předseda poslaneckého klubu Solidarity a předtím právě tak Walesův poradce, A.Michnik, šéfredaktor Gazety wyborczej, rovněž bývalý Walesův poradce…Běžný občan je zmaten: jde o rozdílné názory na hospodářství a politiku země či o čistě osobní ambice? Většina velkých jmen minulosti dnes zastává vysoké státní úřady, pouze Walesa nemá žádný. Je tu ovšem prezidentské křeslo, které bude brzy měnit majitele, a Walesa se od sjezdu svého svazu netají tím, že by na ně rád dosedl. Velice rád. Jeho okolí dělá všechno proto, aby ho v jeho myšlence utvrdilo.Toto okolí však není tím, čím bývalo: mnoho velkých jmen prověřených minulostí se po volbách vydalo vlastní cestou a místo nich přišli lidé, kteří si rychle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].