Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Město v létě

Parády, co máme všichni rádi

V Ostravě se dějí zajímavé věci i bez Colours, ale objevit je dá víc práce

Voláme odvážné introverty.
(Lávka nad Bazaly) • Autor: Milan Jaroš
Voláme odvážné introverty. (Lávka nad Bazaly) • Autor: Milan Jaroš

Běžné životní tempo v ulicích Ostravy je po většinu roku trochu ospalé, ale v létě ho pokaždé na pár dnů naruší a prudce zrychlí velké hudební festivaly. Především multižánrové Colours of Ostrava, ale i elektronická „diskotéka“ Beats for Love zasazené do industriální romantiky bývalých oceláren působí jako obří turistické magnety, které přitahují desetitisíce lidí a na několik dní úplně promění atmosféru v celém městě. Ulice v červenci zaplní baťůžkáři z celé Evropy, hospody i hotely jsou přeplněné, všude kolem nepřetržitě krouží taxíky, město pulzuje životem. Letos v létě se však nic z výše uvedeného nekoná, všechny masové akce byly zrušeny.

Pro hodně lidí to nejspíš znamená, že se do třetího největšího města v Česku v tomto roce vůbec nepodívají, protože pro ně spolu s festivalem plným zvučných jmen odpadl jediný důvod do Ostravy přijet. Pro část místních obyvatel představují zrušené festivaly ztrátu výdělku, jiným se naopak bez hlučných davů uleví. Absence obřích hudebních akcí zároveň umožňuje podívat se na industriální město ležící na pomezí Moravy a Slezska z trochu jiného úhlu. A položit si otázku, co může člověk se zájmem o kulturu, který se letos v létě do Ostravy vydá, vlastně zažít. Bližší pohled ukazuje, že na zdejší scéně se dějí inspirující věci, jež sice nejsou vždycky tak univerzálně přístupné jako Colours, ale o to může být jejich objevování a prožívání zajímavější. Společné mají to, že každá po svém využívají zdejší specifický genius loci. Město samo…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].