Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Město v létě

Moje město: MOST

Vít Herzina, herec, Městské divadlo v Mostě

Před časem Most zažil popularitu díky stejnojmennému seriálu. Jako Mostečan jsem ocenil, že tvůrci neukázali Most takový, jaký by možná diváci očekávali. Temný, špinavý a depresivní. V seriálu měli všichni možnost zahlédnout také zelené ulice a domy zateplené barevnými fasádami. Krátce po vysílání začali přijíždět turisté. Když se mě ale jeden návštěvník na Hněvíně ptal, kde najde Severku a kudy do Chánova, bylo mi to trochu líto. Protože Most dokáže nabídnout víc.

Starý Most sice musel ustoupit těžbě, ale na jeho místě nezůstala měsíční krajina. Povrchové doly se po rekultivaci staly opět součástí města. Matylda je dobrým příkladem. Vznikla vodní plocha, kolem ní dráha pro cyklisty a in-line bruslaře, zázemí a občerstvení pro návštěvníky, pláž, místa na grilování, kemp. Podobné je to u vodní nádrže Benedikt, což je další areál, který vznikl rekultivací – a je to takový starší bratr Matyldy.

Jako herec jsem těžce nesl kvůli pandemii zavřené divadlo, ale brzy budeme zase hrát. Začátkem července vystoupíme stejně jako v minulých letech na hradě Hněvíně. Za zmínku stojí i další kulturní památka: Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Ano, je to ten slavný kostel, který se podařilo přesunout bezmála kilometr po kolejích, aby nepřekážel těžbě. Z kostelních zdí na vás kromě duchovna dýchne také vůle mnoha lidí tuto stavbu zachránit před zničením.

Na Most se v republice nejednou koukalo skrz prsty. Možná právě proto jsou rodilí Mostečané takoví patrioti. Kdysi vytrhli jejich…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].