Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

30 let Respektu • 2001-2005, Společnost

Komedianti za svobodu

Útok na televizi probouzí solidaritu médií a veřejnost

Odhodlá-li se Špidla k řeči, bude to mít hodně těžké.  • Autor: FOTO ARCHIV
Odhodlá-li se Špidla k řeči, bude to mít hodně těžké. • Autor: FOTO ARCHIV

Stotisícová vlna rozhořčení smetla nenáviděného Hodače. Pád nešťastného ředitele ČT ale nebyl tím, co dostalo vnitřní události v České republice poprvé od jejího vzniku na první strany evropských a amerických médií. Ohlas způsobila arogance a drzost, s jakou obě nejsilnější strany zasáhly proti svobodě veřejnoprávní televize. To je v demokratickém světě nevídaná věc.

Na výsledku konfliktu mezi partajními předáky a občany tak záleží budoucí pověst země. Buď v ní vládnou sebevědomí lidé, kteří umějí ubránit své ústavní svobody, anebo se zkrátka přechod společnosti od diktatury k demokracii stále nějak nedaří.

Víme, kdo hraje falešně

Je krátce před pátou, středa 3. ledna. Ze stanice metra Muzeum na horním konci Václavského náměstí se už k soše svatého Václava skoro nedá vyjít. Všude se mačkají lidé. Nezbývá než vzít to oklikou po ulici Politických vězňů. Naproti davu tu jen v saku a bez jakékoli ochranky kráčí první vicepremiér a zřejmě i budoucí vůdce ČSSD Vladimír Špidla. Se sklopenou hlavou promýšlí projev, který se chystá pronést.

Po pár minutách na napěchovaném Václaváku je zjevné, že odhodlá-li se Špidla k řeči, bude to mít hodně těžké. Populární moderátoři ČT slibují, že nechtějí sloužit žádnému politikovi. Laskavý Zdeněk Svěrák varuje, že „nejhorší jsou trpaslíci“, herec Jan Kraus žádá nové volby a populární miss Kateřina Stočesová v doprovodu stříbrného slavíka Daniela Hůlky všem sděluje, že ji to už „všechno strašně sere“. Když moderátoři mítinku –…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 67 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].