0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Politika9. 6. 20162 minuty

Vláda začne bojovat proti prokremelským dezinformačním webům

Alternativní weby jsou stále aktivnější

Aeronet.cz kontrarozvědka BIS označila za zdroj nebezpečné proruské propagandy • Autor: Aeronet.cz

Že je Česko zemí, která je výrazně ohrožena ruskou dezinformační kampaní, to se ví již delší dobu. Policie monitoruje přes padesát webů a profilů, u nichž má podezření, že za nimi stojí Kreml. Jejich cílem je zdejší společnost rozdělovat, šířit v ní chaos a nejistotu, díky čemuž pak Moskva snadněji prosazuje své zájmy.

Novinkou je, že vláda se rozhodla těmto rizikům alespoň částečně čelit. Konkrétní plán bude představený ve čtvrtek v poledne a jeho součástí je, že na ministerstvu vnitra vznikne specializovaný útvar, který se bude na dezinformace zaměřovat. Kromě toho bude řešit i problémy spojené s migrací a terorismem.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Na útvaru nebudou působit policisté nebo lidé z tajných služeb, ale především experti. Úkolem nebude přímo odhalovat, kdo za často anonymními weby stojí, to dál bude na tajných službách – ale zaměří se spíše na měkké cíle. Především na čtyřiadvacetihodinový monitoring médií, alternativních webů a sociálních sítí, zda se po nich nešíří dezinformace. Na ně pak úředníci budou operativně reagovat a uvádět je na pravou míru, od čehož si ministerstvo vnitra slibuje informovanější společnost nepodléhající ruským zájmům.

Kromě toho bude útvar provádět školení úředníků a politiků, ale osvětu směrem k veřejnosti. Jistě by šlo dělat ještě víc, útvar v současné době není ani personálně obsazený, ale je dobré, že vůbec vzniká. Alternativní weby jsou totiž stále aktivnější. Podle informací Respektu se tajně scházejí a na svých jednáních například již probírali zahájení dezinformační a očerňující kampaně proti České televizi, kterou chtějí spustit během tohoto měsíce.

Představením ministerského záměru by věc neměla skončit. Česko dosud neobsadilo místo v protidezinformačním týmu NATO, který působí v Rize. Na policii se problematikou zabývají jednotlivci a tajné služby své výstupy zatím spíš psaly spíše do šuplíku, protože necítily zájem politiků.


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].