Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Prokuratura obvinila z objednání vraždy Jána Kuciaka šíbra Kočnera

Důvodem vraždy byla novinářská práce poškozeného, sdělili vyšetřovatelé

Po vraždě před domem Jána Kuciaka v obci Velká Mača • Autor: Milan Jaroš
Po vraždě před domem Jána Kuciaka v obci Velká Mača • Autor: Milan Jaroš

Slovensko zažilo ve čtvrtek velký den. Nejdříve se občané dozvěděli, že Ladislava Bašternáka, podnikatele s vazbami na politiku, konkrétně na stranu Smer, poslal soud na pět let do vězení za daňové podvody. Součástí trestu je i propadnutí jeho majetku, do konkurzu tak půjde i luxusní čtyřsetmetrový byt v bratislavském komplexu Bonaparte, v němž bydlí bývalý premiér a předseda Smeru Robert Fico. Podezření, že ho od Bašternáka dostal za politické krytí (Bašternákovy trestné činy dlouho prokuratura a policie zametaly pod koberec), vždy odrážel tvrzením, že si byt od Bašternáka pronajímá, ale důkazy o tom nikdy nepředložil.

Po obědě pak svolal tiskovou konferenci slovenský Úřad speciální prokuratury, který vede vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Prokurátoři, jimž nebylo na záznamu vidět do tváře, protože své vzezření z bezpečnostních důvodů tají, na ní oznámili, že policie už ví, kdo si vraždu dvou mladých lidí objednal. Obvinili z toho dalšího kontroverzního podnikatele, který má rovněž vazby na slovenské politiky a o jehož podvodech už bylo sepsáno hodně článků, Mariána Kočnera. Kočnerovi sdělili obvinění ve vazbě, kterou na něj uvalil soud už vloni v červnu kvůli jinému vyšetřování: je obviněn, že se pomocí podvodné směnky snažil získat 70 milionů eur z TV Markíza.

„Důvodem vraždy byla novinářská práce poškozeného,“ sdělil na tiskové konferenci prokurátor motiv Kočnera k objednání vraždy Jána Kuciaka. Jeho přítelkyně Martina Kušnírová zemřela vloni v únoru v domku v obci velká Mača spolu s Kuciakem, kterého si měla brzy brát – její přítomnost v domě vraha překvapila.

Policisté už před časem zatkli a obvinili z vraždy a její přípravy čtyři lidi: střelce Tomáše Szabóa, jeho řidiče na místo činu a pomocníka při obhlížení terénu ve Velké Mači Miroslava Marčeka a zprostředkovatele zakázky na nájemní vraždu Zoltána Andruskóa. Ten po zatčení policisty přivedl na stopu milenky Kočnera Aleny Zsuzsové z Komárna, která si ji u Andruskóa objednala a po vraždě za ni předala peníze. Poslední, co chybělo, bylo jméno člověka, který Zsuzsovou s penězi a vzkazem vyslal, tedy toho, kdo si smrt Jána Kuciaka přál a objednal.

To už mají Slováci po čtvrtku potvrzeno. A jak sdělila prokuratura, důkazy proti Kočnerovi se neopírají pouze o jedno svědectví – mají toho v rukou více. Slováci se v minulých měsících dozvěděli i to, že Jána Kuciaka pro Kočnera sledoval bývalý ředitel kontrarozvědky Slovenské informační služby Peter Tóth a fotky ze snímku dne pak posloužily při objednávání nájemní vraždy. A vyšlo najevo i to, že Kočner po uvalení vazby kvůli podvržené směnce zkoušel zpoza mříží na motácích, které vynášel jeho advokát, ovlivňovat přes Tótha politiky.

„Chci vědět, proč selhal Mamojka, RF to měl vyřídit,“ psal na jednom z nich. Mojmír Mamojka je soudce Ústavního soudu, dříve býval poslancem strany Smer, na Ústavní soud ho navrhl Robert Fico (na motáku jako RF). Mamojka rozhodoval o stížnosti Kočnera na vazbu a Kočnerovu stížnost zamítl.

Ján Kuciak psal v deníku Aktuality.sk opakovaně o kauzách a podezřelých obchodech Mariána Kočnera - včetně toho, že popisoval, jak slovenská policie a prokuratura podezření záměrně nevyšetřují. Kočner byl, jak informují slovenské noviny, dlouhé roky „mafián s politickou protekcí“, a na Slovensku zlidovělo za poslední roky vládnutí strany Smer policejní rčení „skútok sa nestal“, kterým policisté zametali kauzy lidí s politickým krytím pod koberec.

Kuciak v roce před svou smrtí ohlásil policii, že mu Kočner vyhrožuje – nahrávka telefonického hovoru zachytila Kočnera, jak novináři říká: „Můžete si být jistý, že se vám osobně, pane Kuciaku, začnu speciálně věnovat. Začnu se speciálně věnovat vám a vaší osobě, vaší matce, otci a vašim sourozencům.“ Policie to však nevyhodnotila jako trestný čin.

"Odsouzení Bašternáka a obvinění Kočnera dávají naději, že se blížíme ke spravedlnosti. Ještě jsme daleko od toho, aby byli potrestáni všichni a za všechno, co za poslední roky s krytím politiků ukradli, o čem lhali a - co je nejsmutnější - že nakonec i vraždili. Věřme však, že jsme na dobré cestě, "napsal v komentáři ke čtvrtečním událostem šéfredaktor slovenského Denníku N Matúš Kostolný.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].