Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zimola na Lipně: Případ se uzavírá, vydělají všichni

Zimolův soused a developer ukázal pravou cenu domů, kvůli kterým oba padli

Zimolův dům v Lipně nad Vltavou. • Autor: Matěj Stránský
Zimolův dům v Lipně nad Vltavou. • Autor: Matěj Stránský

Dva roky starý příběh pádu bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly má nyní zajímavou dohru, která potvrzuje hypotézu o slušném a bezpracném výdělku někdejší hvězdy ČSSD.  Zimolův známý Martin Bláha, který pro sebe a pro tehdejšího hejtmana nechal na Lipně postavit luxusní domy, nyní podle zjištění Respektu ten svůj nabízí přes inzerát za 15,5 milionu korun. Jde o podobnou nemovitost, jakou má Zimola. Ten ji před dvěma lety pořídil jen za 4,7 milionu.

Cena pro Zimolu se už tehdy jevila jako podezřele nízká, zvláště s ohledem na okolnosti, za jakých se k majetku dostal. Bláha v rekreační čtvrti u Lipna na svých pozemcích postavil celkem čtyři podobné domy. Jeden pro sebe, druhý pro Zimolu, třetí pro Zimolova spolustraníka a tehdejšího náměstka Jaromíra Slívu. Čtvrtý pak nabízel další vlivné postavě ČSSD, nynější hejtmance Ivaně Stráské, která koupi odmítla.

Na jaře 2017, kdy byly domy čerstvě hotové a informace o nich unikly na veřejnost, měl Zimola zaplacenou zálohu dva miliony - a dalších 2,7 milionu měl doplatit tentýž rok po kolaudaci přes hypotéku.

Lipno má pro budějovickou honoraci zvláštní kouzlo a Zimolovi díky Bláhovi spadl do klína lukrativní majetek – bez starostí a za výhodnou cenu. Případ tehdy přerostl v celostátní kauzu, které se věnoval i deník Blesk, a Zimola nakonec rezignoval. Hlavním důvodem bylo, že realitní operace navazovala na jinou kauzu se stejnými aktéry. Bláha totiž pracoval od roku 2009 jako šéf jihočeského nemocničního holdingu. Díky kumulaci funkcí v holdingu a v osmi podřízených nemocnicích vydělával v nejlepších letech (v době, kdy Zimola vedl kraj, pod který holding patří) 607 tisíc měsíčně. Dohromady si za osm let přišel na 37 milionů.

Tyto příjmy považovali tehdejší Zimolovi koaliční partneři z hnutí ANO za neúnosný skandál. Hlavně ve spojení s mediálně vděčnou kauzou levného domu se hejtman dostal do neudržitelné situace. Jeho kritici interpretovali celý příběh tak, že Zimola držel na lukrativní pozici svého známého, schvaloval mu nadstandardní plat a i díky tomu pak mohly vzniknou domy, z nichž si pak Zimola jeden levně odkoupi. Jinými slovy, dům mohl být zajímavý „kick-back“, kdy Bláha poslal Zimolovi něco z vydělaných peněz zpátky tím, že mu dům nechal pod cenou.

Martin Bláha (vpravo) a šéf českobudějovické nemocnice Břetislav Shon  • Autor: Matěj Stránský
Martin Bláha (vpravo) a šéf českobudějovické nemocnice Břetislav Shon • Autor: Matěj Stránský

Zimola s Bláhou tuto verzi po celou dobu vehementně popírali a odmítají ji i nyní. Domy podle nich vznikly tak, že je stavěli společně jako známí. Bláha stavbu řešil na sebe kvůli snazšímu papírování a kvůli vlastnictví pozemku, ale pak Zimolovi nechal hotovou stavbu jako kamarádovi jen za náklady. A pokud jde o nadstandardní plat, Zimola a Bláha si po celou dobu stáli za tím, že šlo vzhledem k výsledkům nemocnic o zasloužené peníze – byť politicky neobhajitelné, proto také po Zimolovi odešel z funkcí i Bláha.

„Pan Zimola zaplatil za dům jeho nákladovou cenu, protože od počátku jsme při výstavbě postupovali společně a nebylo našim cílem prodat si to mezi sebou za tržní, ale za nákladovou cenu,“ uvádí i nyní Bláha k tomu, proč a jak pomohl Zimolovi k milionovému majetku. „My jsme prostě jen stavěli společně,“ vysvětluje.

Navíc jeho dům, který je nyní na prodej, prý vyšel v nákladech na víc, a sice na sedm milionů, má větší pozemek a není u cesty. Vyvozovat z inzerátu, kolik vydělá Zimola, je tedy podle Bláhy nekorektní zkratka. Zvýšení ceny navíc vysvětluje tím, že ceny realit rostou všude.

Zvenčí nicméně domy vypadají velmi podobně a je zjevné, že Zimola, dnes zastupitel jihočeského kraje, na celé transakci díky dobré pořizovací ceně tratit nebude. „Proč je dům pana Bláhy dražší, je otázka na něj. Zřejmě má nákladnější vybavení, já ho mám určitě jednodušší. Po silnici také jezdí auta za 50 tisíc i za pět milionů – a všechno jsou to auta,“ odpověděl Respektu Zimola na otázku, proč se nynější cena v Bláhově inzerátu od jeho nákupní ceny trojnásobně liší. Zároveň tvrdí, že on sám chalupu na Lipně neprodává.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].