Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Předseda Nejvyššího správního soudu Respektu potvrdil schůzku s Mynářem a Nejedlým

Hradní kancléř a pravá ruka prezidenta se snažil ovlivnit soudce

Kancléř Mynář a mluvčí Ovčáček • Autor: Milan Jaroš
Kancléř Mynář a mluvčí Ovčáček • Autor: Milan Jaroš

Poté, co týdeník Respekt upozornil, že kancléř prezidenta Vratislav Mynář kontaktoval vysoce postavené soudce v případech, které jsou důležité pro Hrad, dostávají se na povrch další podrobnosti jeho nestandardního počínání. Respekt má k dispozici dopis, v němž Mynář psal tehdejšímu předsedovi Nejvyššího správního soudu Josefu Baxovi kvůli případu Plzeňské teplárenské.

Hrad chtěl po něm informace a stavěl se na stranu teplárny, která začala fungovat bez řádných povolení. Proti tomu protestovaly právě u Nejvyššího správního soudu ekologické organizace. Hrad se také zajímal o další věci, které ležely na Ústavním soudu - včetně stížnosti prezidenta na služební zákon. Kancléř Mynář dotyčnému soudci řekl, jaké rozhodnutí by se Miloši Zemanovi líbilo.

Baxa zasahování do justice následně popsal i v rozhovoru pro Deník N. Promluvil o tom, že poté, co jeho nástupce ve funkci Michal Mazanec odmítl prezidentův návrh na nového místopředsedu, pozval si Mazance znovu na Hrad kancléř Mynář. U schůzky s ním měl být i Zemanův poradce Martin Nejedlý, který se pracovně justicí nezabývá. Prezident byl v ten den mimo Prahu.

Michal Mazanec při jmenování předsedou NSS  • Autor: Profimedia, Borgis
Michal Mazanec při jmenování předsedou NSS • Autor: Profimedia, Borgis

„Údajně to byl málo příjemný, hodinu trvající rozhovor, který se neustále točil kolem konkrétních jmen soudních funkcionářů z jiných soudů, z nichž by měl být vybrán nový místopředseda NSS. Divné bylo, že jeden den byl pan Mazanec u prezidenta, který mu sdělil, že jej hodlá jmenovat předsedou NSS, ale vnucoval mu do funkce místopředsedy jednoho z těch funkcionářů. Když to odmítl s odůvodněním, že to není podle zákona a zavedených pravidel možné (funkcionář musí být vybrán výlučně ze soudců NSS), prezident jej vyzval k podání vlastních personálních návrhů. No a druhý den byl pan Mazanec kancléřem vyrozuměn, aby se znovu dostavil na Hrad ke zmíněným pánům, kteří jej údajně přesvědčovali, aby souhlasil s přeložením oněch soudců k NSS,“ popsal Deníku N Baxa.

Podle kuloárních informací z justice mělo být cílem schůzky přesvědčit Mazance o původním prezidentově návrhu na jeho zástupce. Mazanec nyní schůzku s Mynářem a Nejedlým Respektu potvrdil. „Bavili jsme se o otázkách právních. Pan Nejedlý u toho byl, celou dobu mlčel a usmíval se. Tématem bylo i to, jak je to se jmenováním místopředsedů,“ řekl Respektu bez bližších podrobností. Odkázal se přitom na to, že vydá podrobnější prohlášení. Mazanec každopádně nakonec Hradu nevyhověl a prosadil si svého kandidáta na místopředsedu soudu.

Podezřeními kolem údajného ovlivňovaní soudců Hradem se budou zabývat členové sněmovního podvýboru pro justici. Předseda Pavel Blažek (ODS) svolal schůzi na středu večer „s ohledem na závažná vyjádření některých představitelů justice“. Na jednání Blažek pozval Josefa Baxu, ústavního soudce Vojtěcha Šimíčka i hradního kancléře Vratislava Mynáře.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].