Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Pracujeme v nepřátelské atmosféře, kritizují redaktoři vedení slovenské televize

Po výpovědi jedné z nejzkušenějších slovenských novinářek sepsalo 60 kolegů z RTVS otevřený dopis

Rozhlas a telev’zia Slovenska - newsroom • Autor: Denník N - Tomáš Benedikovič
Rozhlas a telev’zia Slovenska - newsroom • Autor: Denník N - Tomáš Benedikovič

Redaktoři slovenské RTVS (Rozhlas a televízia Slovenska) dnes zveřejnili otevřenou výzvu, ve které se obrací na posluchače Slovenského rozhlasu a diváky Slovenské televize. Novináře k sepsání výzvy vedl poslední vývoj událostí.

Podle informací zpravodajského webu Aktuality.sk ředitel zpravodajství RTVS Vahram Chugyryan po vraždě slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně zakázal redaktorům slovenské veřejnoprávní televize, aby ve vysílání nosili odznaky #AllForJan, které měly symbolizovat sounáležitost slovenských (ale i zahraničních) médií. Někteří redaktoři na toto rozhodnutí reagovali uveřejněním fotek s odznakem #AllForJan na sociálních sítích. Chugyryan označil krok redaktorů za přehnaný a dodal, že z jeho strany se jednalo pouze o doporučení, v žádném případě ne o zákaz. A na sociálních sítích ředitel zpravodajství následně dodal, že chování veřejnoprávních novinářů je jen dalším důkazem, že některým z nich jde ve skutečnosti o politiku, nikoliv o profesionální práci.

Svobodná, ale nepřátelská atmosféra

V úterý 3. dubna dostala redaktorka zahraničního zpravodajství - dříve působící například i v České televizi - Olga Baková v RTVS výpověď. V posledních letech v RTVS působila jako šéfeditorka zahraničního vysílání slovenského rozhlasu. O místo přišla kvůli změně organizační struktury, ve které s Bakovou nadřízení už nepočítali. Po 25 letech novinařiny ji bylo nabídnuto místo řadové redaktorky, což odmítla.

Podle tiskové mluvčí RTVS Eriky Rusnákové změna, během které došlo i ke zrušení pozice šéfeditorů, platí od března. ,,Zrušení těchto pozic zpřehlední a zjednoduší manažerské procesy a ušetří veřejné finance,“ komentovala důvody odchodu Bakové tisková mluvčí. V RTVS je nyní dalších deset šéfeditorů, kterým vedením nabídlo funkci editora.

Nicméně úterní rozhodnutí vedení RTVS a odchod Bakové vyvolal u veřejnoprávních novinářů velký ohlas. ,,Pozice Olgy Bakové byla zrušena zatím bez náhrady. Já jako redaktor zahraničí nemám nad sebou nikoho nového. To je důkaz, jak nesystémový krok to byl,“ napsal Respektu zahraniční reportér RTVS Matúš Dávid. Bývalý šéf zpravodajství Lukáš Diko zase dodal, že Baková je jedna z největších profesionálek v oblasti zahraniční žurnalistiky na Slovensku a že by RTVS měla o takové novináře ve svých řadách především bojovat. A den po oznámení odchodu Bakové novináři z RTVS zveřejnili otevřený dopis určený slovenským posluchačům a divákům.

,,Atmosféra ve zpravodajství RTVS je už několik měsíců napjatá. Bojujeme s nedůvěrou vůči našim nadřízeným, vůči jejich úmyslům a schopnostem. Většinou jde o lidi, kteří překročili nepsané novinářské pravidlo a přišli z tiskových oddělení. Dodnes ale nezavedli mechanismus, který by vyloučil jejich možný vliv na obsah zpravodajství, jelikož jsou v konfliktu zájmů. Zatím pracujeme svobodně, ale v nepřátelské atmosféře,“ píšou redaktoři v dopise. V RTVS došlo k větším personálním změnám ve vedení zpravodajství po nástupu generálního ředitele RTVS Jaroslava Rezníka minulý rok v srpnu, kterého za ředitele zvolili poslanci Národní rady. Výběr proběhl na základě tajné volby, přičemž v radě má většinu vládní koalice Směr, SNS, Most-Híd.

Chugyryan se stal ředitelem zpravodajství v RTVS teprve před pár týdny. V polovině března v RTVS totiž po půl roce skončil předchozí šéf zpravodajství a i šéf televizních zpráv. Denník N napsal, že oficiálně z osobních a zdravotních důvodů, ve skutečnosti se ale oba šéfové dostali kvůli obsahu do sporu s generálním ředitelem Rezníkem.

Slovenští veřejnoprávní novináři v textu také odmítají tlak managementu, který se podle jejich slov snaží reportáže a diskuse „uměle vyvažovat osobami, které koketují s dezinformačními médii, absentuje u nich expertíza na danou oblast, případně se sami netají politickými ambicemi“. Redaktoři nejmenují nikoho konkrétně, ale podle slovenského Denníku N se má jednat například o Eduarda Chmelára, který je do vysílání zván jako komentátor a analytik tuzemské politiky. Chmelár podle slovenských médií nyní zvažuje kandidaturu v prezidentských volbách v roce 2019. Dále se před třemi roky například pokoušel založit levicovou politickou stranu SEN nebo kandidoval v evropských volbách za Stranu zelených. Napětí uvnitř RTVS začalo podle redaktorů narůstat od začátku letošního roku, kdy generální ředitel Jaroslav Rezník náhle rozhodl o zastavení investigativního pořadu Reporteri. Pořad by se ale měl na obrazovky vrátit v půlce září.

Otevřený dopis podepsalo téměř šedesát redaktorů a editorů z rozhlasové i televizní části RTVS a na sociálních sítích je zveřejněn pod #nezavislaRTVS. Podle ředitele RTVS Jaroslava Rezníka jde o „mladé radikální křídlo“, které hledá nepřátele, fabuluje, straší a přitom svými kvalitami zatím nedostačuje tvorbě veřejnoprávního média.

Foto: Denník N - Tomáš Benedikovič

Vážení poslucháči, vážení diváci,

náš priamy nadriadený o nás minulý týždeň verejne vyhlásil, že „v skutočnosti nám niektorým nejde o čestnú a profesionálnu novinárčinu, ale o priame zasahovanie do politiky“. Je to lož. Zároveň, po viacerých pokusoch riešiť situáciu v spravodajstve RTVS interne, je to prekročenie hranice, keď sa musíme ohradiť aj verejne.

Atmosféra v spravodajstve RTVS je už niekoľko mesiacov napätá. Bojujeme s nedôverou voči našim nadriadeným, voči ich úmyslom a schopnostiam. Väčšinou ide o ľudí, ktorí prekročili nepísané novinárske pravidlo a prišli z tlačových oddelení. Doteraz však nezaviedli mechanizmus, ktorý by vylúčil možný vplyv ich konfliktu záujmov na obsah spravodajstva.

Zatiaľ pracujeme slobodne, ale v nepriateľskej atmosfére. Sme svedkami eliminácie, degradovania a preraďovania profesionálov, ktorí vyjadrujú voči manažmentu svoj kritický názor. Očakávali sme, že práve nový šéfredaktor pomôže túto situáciu upokojiť. Rýchlo sa však ukázalo, že trend je opačný.

Neveríme, že naši nadriadení sú schopní ochrániť redakciu pred silnými tlakmi z vonkajšieho prostredia. Denne absolvujeme debaty o vyváženom spravodajstve, pretože ide o náš spoločný cieľ. Odmietame však tlak manažmentu, aby naše reportáže a diskusie umelo vyvažovali osoby, ktoré koketujú s dezinformačnými médiami, absentuje u nich expertíza na danú oblasť, prípadne sa netaja politickými ambíciami.

Vážení koncesionári, za posledné roky sme tvrdo pracovali na tom, aby sa Vaša dôvera v spravodajstvo RTVS posilnila. Oficiálne prieskumy ukazujú, že sa nám to do veľkej miery darí. Radi by sme túto dôveru posilňovali. Aktuálny manažment však doteraz nepredstavil hmatateľnú víziu, ktorá by prácne vybudovanú kvalitu spravodajstva zachovala a ďalej posúvala. Namiesto dobiehania trendov sa vraciame v čase.

Ak sa situácia rapídne nezlepší, spravodajstvo RTVS môže byť, opäť raz, ľahko ovplyvniteľné a nadobudnutú dôveru môže stratiť. Oslabená redakcia externé tlaky neustojí, preto môže byť verejnoprávnosť ohrozená.
Vážení poslucháči a diváci, je pre nás dôležité, aby ste boli o situácii v spravodajstve RTVS informovaní, pretože RTVS patrí Vám všetkým.

Na vedomie generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi a Rade RTVS.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].