Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Hrad: Výlet do Číny byl ekonomicky úspěšný

Respekt zjišťoval podrobnosti o výpravě za zvláštním poradcem

Šéf čínské firmy CEFC Jie Ťien-ming
s Milošem Zemanem; ilustrační foto • Autor: ČTK
Šéf čínské firmy CEFC Jie Ťien-ming s Milošem Zemanem; ilustrační foto • Autor: ČTK

Hradní kancléř Vratislav Mynář se společně s „externím poradcem“ Martinem Nejedlým a zástupcem čínské společnosti CEFC Jaroslavem Tvrdíkem na začátku března vydali Číny: měli zjistit podrobnosti o vyšetřování prezidentova poradce a šéfa CEFC Jie Ťien-minga, který je vyšetřován pro podezření z porušení zákona, konkrétně se má jednat o ekonomickou kriminalitu. CEFC si před časem vybrala Českou republiku jako první evropské sídlo svých aktivit. A Zeman pak Jie Ťien-minga jmenoval v roce 2015 svým zvláštním ekonomickým poradcem.

Týdeník Respekt nyní o výpravě hradního týmu na základě zákona o svobodném přístupu k informacím zjistil další detaily. Z prostředků Kanceláře prezidenta republiky, respektive ze státních peněz, byla letenka placena jen Vratislavu Mynářovi. Cena byla přes 93 tisíc korun, což se shoduje s částkou, kterou Miloš Zeman už dříve uvedl pro MF DNES. Celková částka za pracovní cestu kancléře zatím není známá – čeká se na uplynutí lhůty pro vyúčtování. Martinu Nejedlému a Jaroslavu Tvrdíkovi Kancelář prezidenta republiky cestu nehradila.

Výprava do Číny letěla se společností Emirates z Prahy 13. března 2018 a zpět se měla vrátit o tři dny později. Podle informací Respektu se delegace během pobytu v Číně zúčastnila jednání s představiteli regionální vlády města Šanghaje i centrální vlády. Vyslanci Hradu se také setkali s vedením společnosti CEFC China, během které byla delegace vyrozuměna o dnes už známé informaci, že Jie Ťien-ming kvůli vyšetřování odejde z akcionářské struktury a z vedení společnosti.

Na otázku Respektu, jaký je výsledek cesty, Hrad skrze ředitele Odboru legislativy a práva Václava Pelikána jen vzkázal, že „z hlediska ekonomických zájmů České republiky velmi úspěšný“. Jie Ťien-ming přes vyšetřování nadále zůstává poradcem prezidenta Zemana.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].