Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Je Zemanův poradce vyšetřován stranickou protikorupční komisí?

Šéf obří skupiny CEFC Jie Ťien-ming vyšetřování nepotvrdil, může však jít jen o hru se slovy

Jaroslav Tvrdík, Jie Ťien-ming a Zeman na návštěvě CEFC, 2015 • Autor: Hana Brožková
Jaroslav Tvrdík, Jie Ťien-ming a Zeman na návštěvě CEFC, 2015 • Autor: Hana Brožková

Čínská finanční skupina CEFC se distancovala od toho, že by byl její nejvyšší představitel Jie Ťien-ming vyšetřován. Tento muž je zároveň speciálním poradcem pro Čínu českého prezidenta Miloše Zemana, v tuzemsku jde tedy o ostře sledovaný případ. Text o jeho kariéře i jeho angažmá v Česku najdete v novém Respektu 10/2018.  Obchody CEFC vypadají takřka pohádkově: čtyřicetiletý byznysmen stojí v čele skupiny, která své výnosy ročně počítá na desítky miliard dolarů. Od roku 2012 zdvojnásobila svůj obrat, zaměřuje se hodně na energetiku a expanduje i ve světě včetně Evropy a Česka.

Skupina říká, že sám byznysmen vyšetřování nepotvrdil, podobná slova tlumočila minulý týden za zavřenými dveřmi na Pražském hradě i čínská velvyslankyně. Může jít přitom jen o hru se slovy. Předseda představenstva CEFC v tuhle chvíli nemusí být vyšetřován policií ani prokuraturou. V podobných případech Čína často využívá zvláštní těleso, které stojí nad zákonem. Jde o tzv. disciplinární komisi, vnitrostranický kontrolní aparát, který přes další lidi spadá přímo pod čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který je proslulý tažením proti korupci - je ovšem míří zejména proti jeho rivalům.

Instituce má právo zadržovat bez zatykače podezřelé nebo ty, kteří se z nějakého důvodu znelíbí. Komise je nechvalně pověstná tvrdými metodami včetně mučení. Některé lidi v minulosti vyšetřovala řadu měsíců, teprve poté byli předání oficiální prokuratuře. Práce komise je tajná, její vliv posílil po zvolení současné hlavy státu. Spadá pod ni velký aparát a řada detenčních zařízení po celé Číně.

Jak uvádí server Sinopsis specializující se na dění v Číně, lidé, kteří jsou komisí zadrženi, jsou automaticky pokládáni za vinné a nemají v podstatě žádná práva. Několik čínských médií neoficiálně s odvoláním na své zdroje informovalo, že Jie Ťien-ming je skutečně vyšetřován. Právě podobné neformální zprávy jsou jedinou možností, jak se o práci komise dozvědět.

O vyšetřování Jie Ťien-minga v Číně jsou tak pouze kusé informace. Deník South China Morning Post s odvoláním na čtyři dobře informované zdroje minulý čtvrtek napsal, že Jie byl zatčen na přímý pokyn generálního tajemníka strany a čínského prezidenta. Mělo k tomu dojít 16. února krátce před oslavou Čínského nového roku. Pekingský finančně-analytický časopis Cchaj-sin pak upřesnil, že Jie je v Číně vyšetřován kvůli podezřením z hospodářské kriminality. Odvolává se na zdroje blízké vyšetřování, které však nejmenuje.

V čínských médiích se spekuluje, že vyšetřování může souviset s regionální korupcí Wang San-jüna, někdejšího tajemníka Komunistické strany Číny na severozápadě země, který byl obviněn v červenci 2017. Wang měl CEFC podle čínského tisku pomoci ke koupi jedné z tamních společností, na čemž CEFC vydělala dvě miliardy jüanů. V čem by mohlo spočívat nelegální jednání Jieho, není však jasné. Ví se jen to, že byl kvůli Wangovi požádán úřady o spolupráci.

Druhou možností je, že Jie doplatil na korupční aféru své společnosti, která propukla loni v USA. Šlo v ní o uplácení několika afrických politiků ze strany představitele CEFC. O případu se negativně psalo ve světových médiích. Nejde přitom jen o problém CEFC. Obvinění mohla být vnímána ve vedení čínského státu se značnou nelibostí - CEFC a její zahraniční obchody totiž tvoří předvoj ambicióznímu projektu čínského prezidenta nazývaného iniciativa Pás a stezka.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].