Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Francouzské prezidentské volby: střelba v Paříži zřejmě pomůže Marine Le Pen

Výsledky prvního kola jsou naprosto nepředvídatelné

Útok na policisty v Paříži • Autor: ČTK/AP
Útok na policisty v Paříži • Autor: ČTK/AP

Francouzské prezidentské volby zůstávají otevřené do posledního momentu. Ve chvíli, kdy právě probíhala poslední televizní debata všech jedenácti kandidátů a řeč byla mimo jiné o školství, zažila Francie další teroristický útok. V devět hodin ve čtvrtek večer přibrzdil u zaparkované policejní hlídky v horní části pařížského bulváru Champs-Élysées ozbrojený muž a začal pálit. Jednoho strážce pořádku na místě zabil, poté se rozběhl po chodníku a střílel dál. Ještě než sám podlehl opětované střelbě, další dva policisty těžce zranil.

Zpočátku se spekulovalo, že by se mohlo jednat o pokus o ozbrojenou loupež, protože Champs- Élysées je napěchované obchody s luxusním zbožím, tuhle hypotézu ale rychle vyvrátil mluvčí francouzského ministra vnitra přímo na místě s poukazem, že muž střílel bojovou automatickou zbraní a cílil výučně na policisty; žádný náhodný Pařížan ani návštěvník města nebyl při útoku zabiti, zraněna byla jedna německá turistka.

Končící prezident Francois Hollande ještě večer označil střelbu za jednoznačný teroristický čin. Jak se ukázalo, útočník byl francouzské policii znám jako islámský radikál a nedávno měl být zadržen kvůli podezření z plánu zaútočit na policisty. Pro nedostatek důkazů však byl záhy propuštěn.

Obyvatelé Francie se tak probudili do posledního pracovního dne před nedělním prvním kolem voleb s ještě těžší hlavou. Soutěž o nejvyšší post ve státě provázely po celou dobu kampaně bezprecedentní zvraty, které mají za následek naprostou nepředvídatelnost nedělního skóre. Čtyři hlavní zájemce o prezidentské křeslo dělí ani ne čtyři procentní body mezi nejsilnějším a nejslabším kandidátem. A trend za poslední dva týdny celkový obrázek ještě znejasnil.

Zatímco čelní dvojice Emmanuel Macron a Marine Le Pen stagnovala, respektive klesala v případě Marine Le Pen, konzervativec Francois Fillon a trockista Jean-Luc Mélenchon posilovali. Zejména Mélenchon zasprintoval, dokázal z týdne na týden nabrat dva body navíc a sevřít tak nůžky mezi sebou (průzkumy mu dávají od 18 do 19,5 procent) a prvním Macronem (Macron osciluje okolo 22–23 procent).

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Francouzští politologové proto nevylučovali, že do druhého kola voleb, které se koná 7. května, postoupí namísto Le Pen právě Mélenchon, případně že se o křeslo francouzské hlavy státu utkají dva extrémy - pravicová národovecká populistka Marine Le Pen a hlasatel krajně levicových tezí Mélenchon.

To bylo ještě před čtvrtečním útokem. Na propracované hypotézy je brzy, už večer se ale politologové a komentátoři nechali na různých francouzských kanálech slyšet, že útok zřejmě pomůže Marine Le Pen. Mohl by přesvědčit dosud váhající Francouze, zda jí hodit jejich hlas, protože Národní fronta i sama Marine Le Pen vystavěla svoji politiku okolo centrálního bodu, kterým je omezení přistěhovalectví do Francie z muslimských zemí.

Politička zároveň plánuje navýšit počet policistů ve francouzských ulicích, pokud bude zvolena, a navrhuje to jako jediná.  Na klid během volební neděle bude dohlížet padesát tisíc policistů, tedy čtvrtina všech francouzských pořádkových sil, ale Marine Le Pen ale označila za nedostatečné množství.

Francouzské voliče sympatizující se světoběžníkem Macronem nebo se zastáncem multikulturní Francie Mélenchonem by pak útok mohl spíše odradit od účasti ve volbách. Ty letošní mají i tak vysoké procento nerozhodnutých a těch, kteří vůbec neplánují volit - přes 30 procent, což je neobvykle velké množství. Pokud by efektem pařížského útoku skutečně byla vyšší neúčast a přelétavost hlasů mezi ostatními kandidáty, Marine Le Pen to opět pomůže. Elektorát Národní fronty má vysokou voličskou disciplínu a nejnovější čísla hlásí, že Le Pen má jen o procento méně než první  Macron, tedy 22 procent.

Vše se ale pohybuje. Nejčastěji sdílené heslo na sociálních sítích během televizní debaty v reakci na střelbu na Champs-Élysées bylo - “Tohle není důvod volit Le Pen.”

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].