Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Brusel se chová nepochopitelně. Ale jak se chová česká vláda?

Komise navrhne další kvóty na přerozdělení uprchlíků

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker • Autor: ČTK, AP
Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker • Autor: ČTK, AP

Evropská komise ve středu navrhne další kvóty na přerozdělení uprchlíků mezi státy osmadvacítky - a to přesto, že se první pokus v praxi neosvědčil. Loni na podzim členské státy na návrh komise schválily, že si rozdělí 160 tisíc běženců vesměs ze Sýrie, do svých nových domovů ovšem k dnešnímu dni dorazilo okolo 1500 z nich, tedy ani ne jedno procento.

Ti, kteří už mají evropské adresy, zároveň často využívají svobody pohybu uvnitř Schengenu a odcházejí do země, do které chtějí, nejčastěji do Německa – takže nejvytíženějším státům se neuleví, což byl přitom hlavní argument ve prospěch kvót.  Navíc je tu nepominutelná politická realita blížícího se britského referenda o vystoupení z Evropské unie, které může debata o novém “diktátu z Bruselu” negativně ovlivnit. Junckerův komisařský tým přitom opakovaně řekl, že udělá vše, co bude moci, aby Británie zůstala v EU.

Nový tlak komise na poměrné rozdělení uprchlíků proto vypadá nepochopitelně a vysvětlení se ani přímo v Bruselu nehledá snadno. Euroúředníky nejčastěji nabízená interpretace zní, že se chtějí připravit na možnou novou uprchlickou vlnu letos v létě; pokud se totiž nepodaří dostat pod kontrolu případný přesun stovek tisíc lidí přes kontinent, všude vyrostou ploty a Schengen se rozpadne.

I kdyby však tohle byl skutečný motiv komise, nesedí to časově. Zavedení nového systému kvót se totiž do léta nestihne. Mezi hlasováním o kvótách a prvními přemístěnými lidi loni uběhlo pět měsíců a to šlo o jednorázové rozhodnutí. Tentokrát by mělo jít o systémovou, tedy legislativní změnu, jež má delší schvalovací cyklus.

Přesvědčivěji proto zní interpretace bruselských insiderů, že Juncker slíbil stálé kvóty socialistickým poslancům v europarlamentu; ti je chtějí mimo jiné kvůli tlaku “svých” socialistických premiérů z Řecka a Itálie. Výměnou za kvóty pak dostane Juncker jejich souhlas s uvolněním vízového režimu pro Turecko. Podpora europarlamentu je tu nutná a bez socialistických hlasů neprojde.

Zrušení víz pro svoje občany zase žádají Turci. Jinak hrozí, že ukončí současnou dohodu s Unií a příliv uprchlíků z Turecka na řecké ostrovy, který se nyní téměř zastavil, vypukne nanovo. Termín pro dosažení vízové liberalizace byl přitom stanoven do konce června a právě dnes je nejzazší den, kdy je možné kvóty představit, aby víza stačila do konce června projít europarlamentem.

Jestliže se spojení kvót s tureckými vízy potvrdí, dotaz po nepochopitelnosti postupu se obrátí na českou vládu. Sobotkova koalice od počátku tvrdila, že tady, v dohodě s Tureckem, vidí řešení uprchlické vlny do Evropy. V úterý však vláda ústy premiéra odmítla souhlasit s uvolněním cestovního režimu pro Turky, protože země nesplnila potřebné technické podmínky pro zrušení víz. Když však odmítáme kvóty, odmítáme se z nich vykoupit sankcí okolo 250 tisíc eur na hlavu, což je součástí návrhu, a odmítáme i zrušení víz pro Turky – co navrhujeme?

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].