Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jak přežít pandemii, odhalit nečekaného vraha a zjistit něco nového o The Beatles

Které televizní seriály si nenechat ujít v listopadu

Autor: Disney
Autor: Disney

Listopad je měsícem radostných seriálových návratů i novinek. Na obrazovky se vrací „nejlepší komediální půlhodina roku 2020“ s druhou řadou deníkové série Jak na to… s Johnem Wilsonem i třetí (a poslední) řada kriminálního thrilleru Narcos: Mexiko o drogových kartelech. Populární žánr true crime rozšiřuje švédský Nečekaný vrah o doposud nevyřešené vraždě premiéra Olafa Palmeho z roku 1986 a novozélandský režisér Peter Jackson odpovídá ve svém třídílném dokumentu The Beatles: Get Back na otázku, jestli se dá dneska ještě objevit něco nového o kapele The Beatles.

Jak na to… s Johnem Wilsonem (How to With John Wilson) „Plno lidí si myslelo, že nebudeme moci udělat druhou řadu,“ říká dokumentarista a úzkostlivý Newyorčan v traileru, který láká právě na druhou řadu své série Jak na to s Johnem Wilsonem. Důvodem skepse nebyla sama série, která se stala zjevením minulého roku a New York Times ji oslavoval jako „nejlepší půlhodinovou komedii roku 2020“. Důvodem byla pandemie. Nejenže komplikovala natáčení, ale hlavně proměnila a v mnoha případech postavila na hlavu život Newyorčanů a celého města, které autor láskyplně, dojemně i se svérázným observačním humorem zachycoval. Wilson nicméně dokázal znovu najít v proměněném New Yorku pozoruhodný život a lidi, na které namířil kameru při natáčení osobních video-esejů. V nich pozoruje svět kolem a zároveň jsou jeho osobitou introspekcí – a především pak někdy surreálnou, jindy křehce vtipnou výpovědí o obecné lidské zkušenosti a tnou nečekaně hluboko něčím tak obyčejným, jako je hledání parkovacího místa. Trailer láká na emotivní reflexi prožité pandemické zkušenosti, dějinné události, jejíž epochální význam nám často nedochází, když ji žijeme. Druhá série bude mít opět šest dílů. Wilson v nich bude rozjímat třeba nad tím jak vyhodit baterky nebo jak se naučit oceňovat víno. HBO, od 26. listopadu.

Nečekaný vrah (The Unlikely Murderer) Severská seriálová produkce má už nějakou dobu pevné místo na seriálové mapě. Nordic noir se stal zavedeným termínem a změnil podobu globální detektivky. I když je severská krimi za zenitem a tvůrci hledají nové cesty a zkoumají nové žánry, stále se ještě čas od času objeví slibný počin točící se kolem zločinu. Jako třeba švédská série Nečekaný vrah spadající do trendu true crime. Skutečným zločinem je dodnes neobjasněná vražda ministerského předsedy Olofa Palmeho, kterého v roce 1986 zastřelil na ulici před svědky při návratu z kina neznámý muž. Pachatel nebyl nikdy dopaden a smrt politika zůstala záhadou dekády. Když tak loni vyšetřovatel oznámil, že vrahem je dvacet let mrtvý Stig Engström, který v případě figuroval jako svědek, zprávu doprovázela skepse. Série vychází z knihy novináře Thomase Petterssona a soustředí se právě na Engströmovo unikání spravedlnosti. „Neodolatelný švédský thriller v duchu Zodiaka,“ píše britský deník Guardian. Netflix, od 5. listopadu.

Narcos: Mexiko Velký drogový byznys ovládaný charismatickými a krutými figurami jako Pablo Escobar je fascinující a odpudivý zároveň. Což z něj dělá ideální materiál pro dramatickou televizní sérii, která má zaděláno na popularitu - jak ukázal před šesti lety seriál Narcos o Escobarově kolumbijském kartelu. Úspěch série vedl k odštěpenému pokračování zaměřenému na mexický kartel. Třetí – a podle tvůrců poslední – řada Narcos: Mexiko je zasazená do 90. let, kdy se drogový byznys stal skutečně globálním. Točí se kolem rozhádaných nových lídrů kartelu, kteří zaplnili místo po zatčeném bossovi Miguelu Angelu Felixovi (Diego Luna). Na vrchol se dostává Amado, jenž má pod kontrolou mexický Juarez. Boj o moc se tu mísí s politikou, marným úsilím policie se kartelu postavit a vyšetřit narůstající počet vražd i odhodláním novinářů odhalit korupci. Narcos: Mexiko je plný intrik, strategií, narativních zvratů, přestřelek a zrad, ale neuhýbá pohledem ani před sociálním a tragickým rozměrem obchodu s drogami, který ničí rodiny, komunity i města. Netflix, 5. listopadu.

https://www.youtube.com/watch?v=hhZBDO0CKJo

The Beatles: Get Back The Beatles se rozpadli před půl stoletím. Od té doby se už (skoro) všechno, co se týká nejslavnější hudební kapely historie, dostalo na veřejnost – záznamy koncertů, studiové nahrávky, rozhovory, prohlášení, fotografie i domácí videa. A bylo rozebíráno, komentováno a katalogizováno do vyčerpání a největšího detailu jako cenný poklad rockové historie. Dá se ještě říct něco nového o The Beatles? Režisér Peter Jackson je přesvědčený, že ano. A žijící členové The Beatles – bubeník Ringo Starr a zpěvák-baskytarista Paul McCartney – chtějí, aby jejich příběh, respektive příběh jejich konce vyprávěl znovu. Třídílný dokument vychází z padesáti šesti hodin dosud jinde nevyužitých záznamů, které vznikly během roku 1969, když kapela pracovala na čtrnácti nových písních pro poslední album Let It Be a připravovala se na návrat na podia. Proces už zdokumentoval stejnojmenný snímek z roku 1970, zpětně považovaný za nekrolog skupiny, jež se několik měsíců nato rozpadla. Let It Be vyšlo až po jejich konci. Jackson není v práci s archivními materiály nováčkem. Před několika lety se ponořil do materiálů zachycujících každodenní život vojáků a civilistů během první světové války a působivě vytáhl jejich příběhy a osudy ze zapomnění ve filmu Nikdy nezestárnou. Teď slibuje nový pohled i na The Beatles. Jak napsal časopis Vanity Fair: „Je to portrét tak nečekaný, že překvapil i Paula McCartneyho.“ Disney+, 25. listopadu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].