Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Školské odbory jsou ve stávkové pohotovosti kvůli platům

Ministr školství Plaga • Autor: Milan Jaroš
Ministr školství Plaga • Autor: Milan Jaroš

Školští odboráři se nedohodli s ministrem Robertem Plagou (ANO) na růstu platů a vyhlásili stávkovou pohotovost. Plaga postupně navyšoval nabídku na růst platů, nakonec navrhl 2250 korun od ledna pro všechny pedagogy. Dalších průměrně 1400 korun má putovat do odměn. Odbory to ovšem považují za nedostatečné, platy v jiných sférách podle nich rostou rychleji - i toto mimořádné navýšení je proto v jejich očích nedostatečné. Plaga uvedl, že plošné přidání 2 250 korun představuje 1,5násobek navýšení platů ostatních pracovníků veřejného sektoru. Výraznější přidání pro pedagogy však žádají i zaměstnavatelé.

Odbory pod vedením Františka Dobšíka žádají plošné desetiprocentní navýšení základního platu. Ministr s tím nesouhlasí: nabízí buď pevnou částku, nebo navýšit o pět procent základní tarif a zbývajících pět procent určit na odměny udělované řediteli škol. „Je to politický signál, že dochází k nedohodě. Chceme nalézt řešení. Je to záležitost vlády. Uvidíme, jestli se jednání posunou ke zdárnému cíli,“ uvedl Dobšík. Dodal, že odbory jsou připraveny v případě nutnosti „přerušit práci“ ve školách. O tom, zda přistoupí ke stávce, se odbory rozhodnou podle toho, v jaké podobě platové nařízení schválí vláda. Kabinet by měl návrh předpisu projednávat v brzké době.

Ústavní žaloba na prezidenta Zemana (nejspíš) neprojde

Andrej Babiš ještě jako  ministr financí vítá na Čapím hnízdě prezidenta Miloše Zemana; ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Andrej Babiš ještě jako ministr financí vítá na Čapím hnízdě prezidenta Miloše Zemana; ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

Poslanecké kluby Babišova ANO, komunistů, sociálních demokratů a Okamurovy SPD oznámily, že nepodpoří návrh obžalovat prezidenta Zemana kvůli porušování ústavy. Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) řekl, že část poslanců ANO má k žalobě politické výhrady, část právní. Někteří ze 78 poslanců vládního hnutí budou aktivně hlasovat proti návrhu, jiní zvažují, že se hlasování zdrží nebo ze sálu odejdou. Vzhledem k pevně danému počtu hlasů, které jsou pro podání žaloby nutné, znamená nehlasování totéž jako odmítnutí žaloby. Žalobu nepodpoří ani žádný z poslanců ČSSD, důvody přiblíží ve čtvrtek na jednání pléna. Senátem návrh na žalobu prošel. Ve sněmovně potřebuje ústavní většinu 120 hlasů, a je proto zřejmé, že neprojde. Sněmovní opozice, která disponuje 73 hlasy, přesto žalobu podpoří.

Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek řekl, že jeho strana vidí porušení ústavy u Zemanova postupu při odvolávání ministrů nebo při zasahování do nezávislosti justice. Zemanovo aktuální vyjádření o možném udělení abolice premiéru Andreji Babišovi (ANO) označil Michálek za třešničku na dortu. TOP 09 bude žádat, aby se hlasovalo po jménech, každý z poslanců by tedy musel říct, jak hlasuje. Zeman už dříve označil návrh žaloby za ústavní negramotnost. Odmítl tvrzení, že jsou jeho kroky v rozporu s ústavou. Sněmovna se musí k návrhu žaloby vyjádřit do 30. října, do tří měsíců ode dne, kdy žalobu ze Senátu dostala. Pokud by v termínu nerozhodla, znamenalo by to, že souhlas nedala.

Britský parlament dál zasedá, Johnson jej rozpustil protizákonně

Boris Johnson v parlamentu • Autor: JESSICA TAYLOR
Boris Johnson v parlamentu • Autor: JESSICA TAYLOR

Britský nejvyšší soud se usnesl, že premiér Boris Johnson rozpustil parlament na příliš dlouhou dobu a účelově, tedy protizákonně. Zářijová přestávka v poslanecké práci je v Británii běžná, Johnson ji ovšem protáhnul na neobvykle dlouhou dobu, až do poloviny října. Opozice (i část jeho vlastních spolustraníků) jej podezřívala, že jde o úskok, jímž chce nelegitimně ochromit parlament, a mít tak volnou ruku pro vyjednávání s odchodu Británie z EU, které je naplánované na konec října.

Soud se s tímto výkladem ztotožnil, odmítl Johnsonovy argumenty, rozpuštění parlamentu zrušil - a ten tak de iure (i de facto, neboť poslanci už se do parlamentní budovy sjíždějí) stále zasedá. Jaký bude mít rozhodnutí soudu vliv na brexit a na vnitřní britskou politiku, je v tuto chvíli nejasné. Jde o podstatnou porážku premiéra Johnsona, opozice žádá jeho rezignaci, ten to zatím odmítá. Stejně tak není jasné, kdy (a zda vůbec) budou vypsány volby. V každém případě jde o vítězství parlamentu v souboji s vládní mocí.

Soud: Google nemusí “zapomínat” globálně

Ilustrační foto • Autor: REUTERS
Ilustrační foto • Autor: REUTERS

Technologická firma Google vyhrála soudní spor s francouzským úřadem na ochranu na osobních údajů. “Právo na zapomnění” - tedy povinnost firmy smazat na žádost občanů ve svém vyhledávači odkaz na stránky, které obsahují citlivé osobní informace – podle rozsudku Evropského soudního dvora neplatí globálně, nýbrž jen na území Evropské unie. Francouzské úřady udělily firmě pokutu za to, že sice znemožňuje počítačům na území Unie zobrazit “zapomenuté” stránky, ale mimo její území to možné je.

Firma se bránila, podle ní evropské nařízení neplatí globálně, a soud jí dal za pravdu. S výhradou, že firma sice nemá povinnost na mimoevropských verzích svého vyhledávače odkazy na zapomenuté stránky skrývat, ale měla by“zajistit nebo výrazně ztížit” možnost je vyhledat. Co přesně toto znamená a zda firma této své povinnosti dostává, to nechává soudní dvůr na soudech jednotlivých států. Google uvádí, že od května 2014, kdy opatření začalo platit, se k firmě dostala přes 845 000 žádostí na odstranění odkazů na téměř tři a půl milionu stránek. Vyhověla necelé polovině z nich.

Diktátor Franco bude exhumován a přemístěn

Autor: Profimedia, TEMP Sipa Press
Autor: Profimedia, TEMP Sipa Press

Navzdory protestům rodiny budou ostatky španělského generála Franka odstraněny z baziliky v památníku Údolí padlých nedaleko Madridu. Rozhodla o tom už loni vláda Pedra Sáncheze, ale soud proces pozastavil právě kvůli protestům rodiny. Sánchez argumentoval tím, že je nedůstojné, aby diktátor ležel na stejném místě jako tisíce obětí občanské války z třicátých let, kterou Franko s přispěním nacistického Německa a vyhrál a pak v zemi čtyři desetiletí neomezeně vládl. Soud nyní exhumaci povolil. Frankova rodina může rozhodnout, kam svého předka pohřbí. Žádá místo v katedrále Panny Marie Almudenské v centru hlavního města, ale to vláda odmítá.

Renesanční klenot v kuchyni

Cimabueho skrytý poklad • Autor: AP
Cimabueho skrytý poklad • Autor: AP

Malba, kterou postarší obyvatelka Compiegne nedaleko Paříže považovala za starou náboženskou ikonu a nechala ji viset v kuchyni, se ukázala být ztraceným renesančním klenotem z rukou Cimabueho, florentského malíře z 13. století. Dílo Zesměšnění Krista je částí širšího pašijového polyptychu, jak ukázala analýza dřevěné desky, na níž je obraz namalován. Na dražbě, která se bude konat koncem října, se jeho cena může vyšplhat až na šest milionů eur.

Un tableau expertisé comme étant une oeuvre du grand peintre primitif italien Cimabue a été découvert, accroché entre la cuisine et le salon d'une maison de Compiègne : le tableau serait issu d'un diptyque de 1280, a révélé le cabinet Turquin, expert des maîtres anciens #AFPpic.twitter.com/kJDcot8DJC— Agence France-Presse (@afpfr) September 23, 2019

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].