Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Ombudsmanka chce, aby firmy zveřejňovaly rozdíly v platech mužů a žen

Ombudsmanka Anna Šabatová • Autor: ČTK
Ombudsmanka Anna Šabatová • Autor: ČTK

Zaměstnavatelé s vyšším počtem pracovníků by podle ombudsmanky Anny Šabatové měli mít povinnost pravidelně zveřejňovat údaje o rozdílech v odměňování svých zaměstnanců a zaměstnankyň. Pokud by ji nesplnili, nemohli by se ucházet o veřejné zakázky. Ostatní zaměstnavatelé by museli uvést průměrnou odměnu mužů a žen vykonávajících stejnou práci na žádost odborové organizace nebo i jednotlivého zaměstnance. Jde o jeden z desítky návrhů změn v zákonech, jak je Šabatová doporučila ve výroční zprávě o činnosti veřejné ochránkyně práv za loňský rok. Zprávu nyní dostali poslanci.

Průhlednost platů a mezd je podle ní předpokladem pro spravedlivé odměňování, jak je garantuje zákoník práce. „Ačkoliv zákon takto chrání zaměstnance po mnoho let, toto právo bývá v praxi nevymahatelné, protože zaměstnanci si protiprávního jednání zaměstnavatele často nejsou vůbec vědomi,“ popsala Šabatová. Ombudsmanka z toho důvodu také navrhuje skoncovat s praxí, kdy zaměstnavatelé zavazují své pracovníky k mlčenlivosti o jejich odměně. Zaměstnanci by takový závazek nemuseli podle jejího námětu respektovat. Zaměstnavatelé by také museli uvádět výši nabízené odměny už v pracovní inzerci. Český statistický úřad nedávno zveřejnil data, podle nichž byl mediánový výdělek žen v roce 2010 o 19 procent nižší než výdělek mužů, předloni se lišil o 15 procent, což činilo v absolutní hodnotě přes 4500 korun měsíčně.

S tratěmi pro rychlovlaky pomohou Česku francouzské zkušenosti a parametry

Vizualizace vysokorychlostní tratě Přerov - Ostrava
Vizualizace vysokorychlostní tratě Přerov - Ostrava

Vlaky na vysokorychlostních tratích v ČR by měly jezdit podle norem francouzského TGV. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) koupí na základě memoranda francouzské technické předpisy pro vysokorychlostní tratě (VRT). Memorandum v pátek zástupci společností podepsali na železniční konferenci v Dříteči na Pardubicku. „Normotvorby a předpisy, jak vůbec vysokorychlostní trati stavět, jsou strašně důležité. Neumím si představit, že bychom je u nás začali vytvářet, když už jsou 40 let vyzkoušené ve Francii,“ řekl ředitel SŽDC Jiří Svoboda. Správa za ně SNCF Mobilités zaplatí 11 milionů korun. Předpisy a normy sloužily pro stavbu trati v Maroku a některé systémy využívá také španělská železnice.

Podle Svobody se práce skokově zrychlí. „Budeme vědět, co budeme chtít po budoucích projektantech a po budoucích zhotovitelích,“ řekl . Dokumentace pro územní řízení tří pilotních úseků vysokorychlostních tratí by se měla začít zpracovávat letos. Mezi pilotní úseky patří VRT Polabí na výjezdu z Prahy do Poříčan na Kolínsku, druhý je jižně od Brna a třetí z Přerova na Ostravu. Na stavbu by Správa ideálně potřebovala 30 miliard ročně. „Celá síť ve všech směrech je taková hvězdice z Prahy na Polsko, Brno, Ostravu, Vídeň a výhledově na Plzeň. Celková odhadovaná částka je 500 až 600 miliard korun. Je to projekt, který je odhadován na 20 až 25 let,“ řekl pořadatel konference, poslanec Martin Kolovratník.

Autor: Aktuálně.cz
Autor: Aktuálně.cz

Labouristé žádají premiérku, aby zablokovala vydání Assange do USA

Julian Assange na policejní stanici  • Autor: REUTERS
Julian Assange na policejní stanici • Autor: REUTERS

Britští labouristé vyzvali premiérku Theresu May, aby zabránila vydání Juliana Assange do Spojených států. Podle předsedy opoziční levicové strany Jeremyho Corbyna hrozí zakladateli webu WikiLeaks trest za to, že upozornil na „zvěrstva páchaná v Iráku a Afgnánistánu“. Washington požaduje jeho vydání kvůli zveřejnění tajných vládních informací. Stínová labouristická ministryně vnitra Diane Abbott premiérce vzkázala, že by měla u Assange postupovat podobně jako v případě hackera Garyho McKinnona v roce 2012. Mayová tehdy jako ministryně vnitra zablokovala jeho vydání do USA na základě obavy o jeho práva.

„Dopustil se rozsáhlého hackerského útoku, ale jeho skutečným zločinem bylo, že popudil americké vojenské a bezpečnostní složky,“ řekla dnes Abbott stanici BBC s tím, že Assangeův případ je velmi podobný. WikiLeaks zveřejnil velké množství důvěrných informací týkajících se mimo jiné podrobností amerického vojenského nasazení v Afghánistánu a Iráku. Podle USA tím ohrozil bezpečnost mnoha Američanů. Britská premiérka se k situaci sedmačtyřicetiletého Australana zatčeného ve čtvrtek nevyjádřila. Americké ministerstvo spravedlnosti Assange ve čtvrtek obvinilo ze spiknutí za účelem získání tajných informací z vládních počítačů, za které mu hrozí až pět let vězení. Britský soud má o jeho případu jednat v květnu.

Muskova nejsilnější raketa Falcon Heavy podnikla první komerční let

Falcon Heavy startuje • Autor: AP/ČTK, John Raoux
Falcon Heavy startuje • Autor: AP/ČTK, John Raoux

Z floridského mysu Canaveral v pátek úspěšně odstartovala na svůj první komerční let raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX. Na oběžnou dráhu vynesla saúdskoarabskou telekomunikační družici ArabSat 6A. První testovací let rakety Falcon Heavy, která je nejsilnějším nosičem současnosti, provedla společnost vizionáře Elona Muska loni v únoru. V nákladovém prostoru tehdy měla elektromobil Tesla Roadster, který pak obíhal po dráze kolem Slunce. Osm minut od startu přistály v areálu mysu Canaveral dva pomocné stupně rakety stejně jako loni. Ale tentokrát se úspěšně na Zemi vrátil i její centrální stupeň. Poté co vynesl do kosmu náklad, přistál na plošině v oceánu, zhruba 645 kilometrů od floridského pobřeží. Hlasy ze společnosti SpaceX let označily za „obrovský úspěch“.

Loni se centrální stupeň rakety Falcon Heavy po startu neplánovaně zřítil do Atlantského oceánu. Podle Muska při návratu tohoto stupně došlo palivo, které bylo nezbytné pro zpomalení a řízené dosednutí. Těžká raketa, kterou v parametrech pro hmotnost nákladu překonává jen legendární americký Saturn V, vznikla rozšířením menší nosné rakety Falcon 9 o dva pomocné vzletové raketové stupně. Falcon 9 je v prvním stupni vybaven devíti motory, Falcon Heavy jich má trojnásobek.

Uber vstupuje na burzu

Autor: KAI PFAFFENBACH
Autor: KAI PFAFFENBACH

Americká firma Uber, která je už deset let průkopníkem revoluce v osobní dopravě, zveřejnila finální verzi dokumentů pro chystaný vstup na burzu. Ten se má stát na Wall Streetu událostí roku – firma chce veřejnosti prodat kolem 10 procent akcií za 10 miliard dolarů, tedy víc než kdokoli jiný v letošním roce. Uber by tím mohl sám sebe zařadit mezi firmy, jejichž celková hodnota převyšuje sto miliard dolarů, za kterou se v technologickém světě dostaly jen nejúspěšnější značky.

Uber přitom v dokumentech případné zájemce varuje, že bude dál zvedat provozní výdaje, a proto „v dohledné době“ nemůže slíbit brzké překlopení do zisku. V prospektu je víc než sedmsetkrát zmíněno slovo „platforma“ - ve snaze přesvědčit investory o tom, že už nejde jen taxikářský byznys, ale o to proměnit Uber v kanál pro prodej širšího spektra služeb. Příkladem má být třeba rozvážka jídla pod značkou Uber Eats, která už nyní obstarává kolem 13 procent tržeb. Akcie by měly být k mání od května.

Snímek malé plačící uprchlice vyhrál World Press Photo

Snímek roku v soutěži World Press Photo - John Moore: Plačící děvčátko na hranici  • Autor: ČTK/AP
Snímek roku v soutěži World Press Photo - John Moore: Plačící děvčátko na hranici • Autor: ČTK/AP

Vítězem prestižní soutěže World Press Photo se stala fotografie plačící holčičky z Hondurasu zadržené s matkou na hranici USA. Autorem je fotograf John Moore spolupracující s agenturou Getty Images. Fotka byla pořízena loni 12. června a po jejím otištění na titulní straně časopisu Time se zvedla vlna kritiky ohledně tvrdé migrační politiky prezidenta Donalda Trumpa, která mimo jiné zahrnovala oddělování uprchlických dětí a rodičů na hranici USA s Mexikem. Fotografie přispěla ke zrušení této praktiky. Otec dvouleté Yanely sdělil britskému časopisu Daily Mail, že jeho dcera od matky oddělena nebyla, Time si nicméně za uveřejněním snímku stál s tím, že fotografie zachycuje, co „je v současné chvíli v sázce“. Výherce hlavní ceny obdrží 10 tisíc eur. Soutěže se zúčastnilo asi 4700 fotografů s téměř 80 tisíci snímky.

Podobné téma má cenu World Press Photo za sérii roku - odnesl si ji Pieter Ten Hoopen za čtyři snímky zachycující cestu středoamerických uprchlíků do USA. V kategorii Současné problémy uspěla série fotografií, na nichž je zachycena kampaň za zrušení zákona o potratech v Irsku a snímek z narozeninových oslav na Kubě. Oceněn byl i Čech Michael Hanke, skončil druhý ve sportovní kategorii. Soubor jeho fotografií nese název Nikdy ho neviděli brečet a zachycuje českého šampiona v paraboxu a kapitána sledgehokejové reprezentace Zdeňka Šafránka. Hanke se ve World Press Photo umístil na druhém místě už před dvěma lety za sportovní reportáž z dětských šachových turnajů.  Vítězné snímky z aktuálního ročníku budou k vidění na výstavách v mnoha zemích. Po dvouleté pauze se představí také v Praze od 5. června na Staroměstské radnici.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].